office O architects sculpts villa mq from curved concrete
image ©tim van de velde
all images courtesy of OOA – office O architects

 

 

 

belgian studio office O architects (OOA) has shared with us images of the recently completed villa mq in tremelo.  the home, designed for a family with two kids who wanted a markedly different design, manifests itself as a sinuous concrete form with two axes facing away from each other. from the street level, the structure looks as a solid wall with no obvious entrance and a series of dramatic curves. office O architects sculpts villa mq from curved concrete
image ©tim van de velde

 

 

at the middle, the typical width of the plan is squeezed into the circulation core where a light-flooded staircase connects the five split-levels that make up the house. eat either end, the concrete frames abruptly end in a quadrilateral form and operable glass panels giving each bedroom and living area open views to the yard. an artificial landscape is built up out of the ground around the lower levels of the home effectively creating the illusion that a one-story structure is sitting atop its natural topography. between the two wings, a large patio contains a swimming pool, accessible by large glass doors on grade directly from the kitchen and dining area.office O architects sculpts villa mq from curved concrete
the bedrooms hover over the concrete patio creating an overhang that provides shade into the lower kitchen area
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
entry from the main street into the lower garage and front door
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
front elevation
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
shadows are curved along the sinuous walls throughout the day
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
the living room enjoys a large glass wall providing light and views
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
living room
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
central stairs with parabolic cables tying each level together
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
kitchen and dining rooms on the ground floor opening onto the yard
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
image © tim van de velde
office O architects sculpts villa mq from curved concrete
image © tim van de velde
office O architects sculpts villa mq from curved concrete
image © tim van de velde

office O architects sculpts villa mq from curved concrete
front door and garage entrance
image © tim van de velde

 

 

 

drawings