OFIS architects: villa T extension OFIS architects: villa T extension
jun 04, 2012

OFIS architects: villa T extension

‘villa T-extension’ by OFIS architects, ljubljana, slovenia image © tomaz gregorič all images courtesy of OFIS architects

 

 

 

ljubljana and paris-based firm OFIS architects, have just completed the ‘villa T-extension’, an addition to the landmark villa dular in ljubljana, slovenia. originally constructed by costaperaria in 1932, the multi-storey residential block is a modernist white cube with a rooftop terrace and accents of wooden cladding. with diverse inhabitants on each floor, the ground level dwellers commissioned the redevelopment of their dwelling. positioned on the southside of the building, the unit’s main entrance is entered directly from the adjacent yard. planks of bleached larch wood create a texture of pleats along the bold entry form.

 

paralleling the living space, a ramp accommodates the client’s personal needs, providing seamless wheelchair access to the first floor apartments. a cantilevered pergola structured from a translucent glass canopy covers the inclined passageway, which lifts to produce covered parking area and storage for bicycles. the connection is given a light green hue with the perspex panels. accessed by an additional stairway, the back entrance to the dwelling views a garden through glass sliding window walls framed with oiled oak.

ground level entrance and ramp to first floor image © tomaz gregorič

ground level entry image © tomaz gregorič

(left) first floor access under glass canopy pergola (right) ramped access to first floor images © tomaz gregorič

material palette consists of translucent glass roof and cladding of bleached larch wood planks images © tomaz gregorič

image © tomaz gregorič

light green perspex panels form cantilevered pergola image © tomaz gregorič

stair access from the main floor image © tomaz gregorič

stair access to lower level dwelling from main floor images © tomaz gregorič

stair access to lower level courtyard image © tomaz gregorič

view into kitchen from veranda image © tomaz gregorič

portal to kitchen image © tomaz gregorič

entry to kitchen image © tomaz gregorič

kitchen + dining area image © tomaz gregorič

at night images © tomaz gregorič

site plan

floor plan / level 0

floor plan / level 1

section

section

section

elevation

elevation

programmatic diagram

programmatic diagram

programmatic diagram

 

project info:

 

location: ljubljana, slovenia
project start: 2009 construction start: 2010 completion: 2012 program: dining area, living space, covered parking, storage details: historical residential area, villa extension type: house extension client: private area: site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2 dimensions: 4,75 m max height
materials: bleached larch wood, oiled oak perspex glass structure: reinforced concrete and steel project team: rok oman, spela videcnik, andrej gregorič , tomaz gregorič, janez martincic, janja del linz, will gibson, andrej kacera, jan smejkal photography: tomaz gregorič structural engineering: projecta d.o.o. mechanical engineering: jelen & zaveršnik d.n.o. electrical engineering: jelen & zaveršnik d.n.o.

  • Photos of the existing structure would have been informative and respectful. Otherwise a well formed addition apart from the severe step for wheel chairs at the building entry, this would not be allowed in my country.

    mark wonner says:
  • @mark wonner: If you have a closer look, you will see that the terrace in front of the ramp is not finished yet.

    Lorena says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news