OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia

restoring 1930s glory of ring house in slovenia

 

Slovenian practice OFIS Architects takes us to the former suburbs of Ljubljana, where the curious Ring House finds shelter amid middle-class villas erected between the wars. The project revitalizes a 1930s modernist dwelling with a light and floating pavilion that follows the cubic building’s original curvatures. While touring the house, one notices semicircular fringes and subtle detailing extending towards the garden, as well as a slanted roof that crowned the originally flat top following a 1980s intervention. In light of that, OFIS sought to restore the building’s original qualities. The first step involved omitting the added roof and introducing a smaller terrace that effortlessly completes the existing volume and features. 

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
Ring House by OFIS Architects | image © Tomaz Gregoric

 

 

OFIS Architects weaves new and seamless connections

 

At the start of the renovation, OFIS Architects (see more here) attempted to resolve the challenge of connecting the Ring House to its existing garden, which occupies more than double the building footprint. Another challenge was the height difference between the ground floor and the garden, preventing a direct exit to the outdoors. In response, the design went much further than conventional solutions, creating a pillar loop as an extension of the living area and pavilion simultaneously. This intervention creates a cruciform corridor that partly encloses the garden into the inner ‘Zen’ atrium and connects the interior with an open garden on the southern part through a gradual descent. In doing so, the intervention overplays classic modernist themes, such as architectural promenade, ramp, transparency, and free-floor plan.

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Janez Martincic

 

 

Meanwhile, a newly created circular path widens in two places, creating two different environments for residents of the Ring House by OFIS. A living area in the glazed part of the colonnade unfolds slightly above the floor, connecting old and new volumes. Just above the lawn sits the garden pavilion, which is already wholly open, limited only by columns and a curtain. The pavilion and the colonnade ultimately engage in a witty dialogue with the modernistic house, fostering the architectural languages of two periods into a coherent whole.

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Janez Martincic

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Tomaz Gregoric

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
gradual descent toward the garden | image © Tomaz Gregoric

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Janez Martincic

ring-house-ofis-designboom-full-2

image © Tomaz Gregoric

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
interiors of the Ring House by OFIS Architects | image © Janez Martincic

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Tomaz Gregoric

ring-house-ofis-designboom-full-1

image © Tomaz Gregoric

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
image © Tomaz Gregoric

OFIS uplifts 1930s modernist dwelling with a curved and floating pavilion in slovenia
night time view | image © Tomaz Gregoric

ring-house-ofis-designboom-full-8

image © Tomaz Gregoric

 

1/7
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Tomaz Gregoric
image © Tomaz Gregoric
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
image © Janez Martincic
1
 

project info:

 

name: Ring House

location: Ljubljana, Slovenia

architecture: OFIS Architects @ofis_architects

OFIS team: Rok Oman, Špela Videčnik, Janez Martinčič, Andrej Gregorič,

Sara Carciotti, Viktoria Dimitrova, Mariangela Fabbri, Agnieszka Sukienniczak,
Aliaksandra Dalmateva, Chiara Girolami, Jade Manbodh, Barbora Kubíčková,

Filomena Zegarelli, Elisa Ribilotta, José Navarrete Jiménez, Katharina Felix, Ariane Micard

construction engineer: Project PA

start year: 2015 

construction year: 2018
completion year: 
net floor area: 280 sqm 

winter garden area: 34 sqm 

pavilion area: 73 sqm 

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! gaggenau, the luxury brand for professional-grade home appliances, announces its return to milan design week and once again takes over villa necchi campiglio’s iconic glass pavilion. 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5