ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singapore
 
ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singapore
nov 14, 2012

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singapore

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporeimage © buro ole scheeren

 

 

 

international practice buro ole scheeren has just revealed their plans for the twin towers duo in singapore, set to break ground early 2013. in breaking from the peppering of individual high-rises that have no integration to their urban context, the new project is defined by and responds directly to its surroundings. the buildings are formed by circular subtractions in plan leaving ledges and pockets of space. the solidity of the two volumes disintegrates as they meet the ground to open up a series of public spaces for the community and to strengthen the connection between the historic kampong glam district and the developing commercial sector. one residential tower will stand 186 meters, 50 floors, while the other will measure a close 170-meters containing offices and hotel functions. the private program is supplemented by commercial retail on the ground floor, various terraces and observation decks and free-use courtyards.

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporepublic rooftop gardens and street-level courtyards make a 100% green footprintimage © buro ole scheeren

 

 

 

the city’s transportation infrastructure is completely interwoven into the site, with a direct connection to the underground metro system feeding into a 100% pedestrian lobby and plazas, with streets elevated above the ground for safety and sanitation. vertical circulation components take visitors and inhabitants alike to one of the various rooftop gardens flourishing with tropical plants, which in addition to the street level vegetation mean that the site’s footprint is completely green. a combination of active and passive sustainable strategies are implemented throughout the construction, with the concave shapes channeling wind allowing for natural ventilation and oriented for the optimum benefit of sunlight. an image-defining hexagonal sun-shading mesh wraps the entirety of the constructs to avoid solar gain.

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporepublic lobby and courtyardsimage © buro ole scheeren

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporelobby interiorimage © buro ole scheeren

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporeimage © buro ole scheeren

 

drawings

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporesite planimage © buro ole scheeren

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporeelevationsimage © buro ole scheeren

 

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporeenvironmental flows diagramimage © buro ole scheeren

 

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporevolumes shaped from subtractions of external conditionsimage © buro ole scheeren

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporepublic spaces carved out of the solid massesimage © buro ole scheeren

 

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporecivic integrationimage © buro ole scheeren

ole scheeren unveils plans for the twin towers duo in singaporediagram of viewsimage © buro ole scheeren

 

 

project info:

 

type: mixed-use high-rise development, including premium offices, luxury hotel, residences and signature retail / f&bcommission: march 2011construction start: 2013completion: 2017client: m+s pte. ltd.location: singaporesite: 26,700m2 lot bounded by ophir road, beach road, rochor road, north bridge road and fraser streetgross floor area: approximately 160,350m2 (1.73 million sq.ft.)total construction area: approximately 285,838m2 (3.08 million sq.ft.)height: 186 meters (residential tower, 50 floors above ground); 170 meters (office/ hotel tower, 39 floors above ground)program:premium offices 64,000m2;five-star hotel (350+ rooms) 24,000m2; hotel amenities and ballroom 4,750m2; premium residences (660 units), residences amenities 4,900m2; ground levels: lobbies, courtyard, retail/f&b 7,400m2; observation deck 1,550m2;retail/f&b, connection to mrt bugis junction station 2,925m2; basement parking (3 levels); building services 65,360m2

  • sorry, my typo. here is the corrected sentence “he said the reason is to avoid the bad “feng shui” or acute angle FROM two surrounding buildings. ”

    designboom.com didn’t put that feng shui related diagram here, i guess that is why people don’t understand the circle.

    cmrhm
  • for all the negative opinions, please try to garther the information regarding why he use those circles to cut the massing? I happened to attend his lecture in China Vanke headquarter last night. During the presentation, he said the reason is to avoid the bad “feng shui” or acute angle for two surrounding buildings. This is a clear solution to a potential big issues for the site.

    (Now my side question is: Does the owner know the limitations related to the site when they bought it?)

    Sometiems, the architect’s don’t need to stand out all the time. Its first goal is to get the MAX FAR for the client and its program meets client’s one.

    I hope some truth I explained helps you guys a little bit.

    cmrhm
  • This thing is ruining the iconic relationship between Gateway Building and Parkview Square! what a shame!

    azerah
  • Not convincing but guess what, it will be sold out nonetheless with the right marketing people.

    Dave
  • another perfect project by a perfect man

    I-need-A BB
  • For the modern architectural designs, The overall aesthetics heights are falling but it is Counteracted by the utility and the modern elegance. Will be nice for Premium office spaces I think.

    Pents
  • Gonna be the second most iconic building in singapore
    julien-manici

    julien
  • this kind of geometric play is void of any meaning and the buildings look already old. how come the designers are not aware of that? it looks like the work a 2nd year university student who is incited to play with geometry, regardless of any cultural, sociological or anthropological concern. the result looks like broken fragments of a unit which is not recognizable any longer and which does not help in building the a usable sense of space. the individual is more an more lost in a fragmented universe and more so thanks to such confusing buildings. well, at least this is my understanding of architecture.

    Bruno de Paris

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,235 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine