olivier ottevaere and john lin build the pinch library in an earthquake-devastated village
 
olivier ottevaere and john lin build the pinch library in an earthquake-devastated village
apr 13, 2014

olivier ottevaere and john lin build the pinch library in an earthquake-devastated village

‘the pinch: library and community center’ by olivier ottevaere and john lin, yunnan province, china
all images courtesy of olivier ottevaere

 

 

 

following a devastating earthquake in shuanghe village in 2012 that left many homeless for almost up to a year, the chinese government led a reconstruction effort that would effectuate the construction of concrete and brick homes and a central square. upon their first visit to the village, architects olivier ottevaere and john lin, also assistant professors at the university of hong kong, found the houses incomplete and the plaza a largely desolate site. in response, the hku sponsored a design/build project to activate the communal space. ‘the pinch’ library and community center situates itself along a 4-meter tall retaining wall along the periphery of the plaza, bridging the two levels with a habitable roof that doubles as a playing surface for children or a passage down to the plaza’s ground level. a series of slightly different wooden trusses developed in collaboration with a local timber manufacturer span over the space defining a compound curved roof that not only provides the walking surface but also terminates in a peak- a symbol of the reconstruction efforts underway. the frames are then covered in a layer of aluminum waterproofing and clad with timber decking. the interior benefits from the unique properties of the trusses to suspend bookshelves above the ground as they maintain the feel of a continuous open space that progressively morphs into a new form.

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_01
view from the upper level

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_04

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_02
elevation from the square

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_03
aerial view

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_05
children are able to use the roof as a play area

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_06

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_07 

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_09
interior of library

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_10
hanging trusses support suspended bookshelves

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_11

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_12

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_13
shelves

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_13b
at night

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_13c

 

 

olivierottevaerejohnlin_pinch_db_13d
in context of the valley

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

location: shuanghe village, yunnan province, china
design: olivier ottevaere and john lin / the university of hong kong
construction: kunming dianmuju shangmao company
funding: supported by the knowledge exchange impact award, hku
project team: crystal kwan (project manager), ashley hinchcliffe, connie cheng, johnny cullinan, jacky huang
date: september 2012 – april 2014
size: 80 sqm
cost: 130,000 rmb
unit cost: 1600 rmb/sqm

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,173 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine