OMA: the interlace residential complex, singapore
 
OMA: the interlace residential complex, singapore
sep 04, 2009

OMA: the interlace residential complex, singapore

OMA: the interlace residential complex, singapore image courtesy of OMA

 

 

 

designed by ole scheeren, partner of OMA, ‘the interlace’ adopts a new residential typology which breaks away from the standard isolated, vertical apartment towers of singapore. the large-scale complex takes a more expansive and interconnected approach to living through communal spaces which are integrated into its lush surrounding greenbelt. thirty-one apartment blocks, each standing at six-storeys tall and identical in length, are stacked in a hexagonal arrangement to form eight large open and permeable courtyards. the layered formations allow light and air to flow through the architecture and surrounding landscape. developed by capitaland and hotel properties limited, the interlace covers 170,000m2 of gross floor area and will house 1,040 apartment units of varying sizes.

OMA: the interlace residential complex, singapore the stacked buildings image courtesy of OMA

 

 

 

the design capitalizes on the generous size of the site which stretches between singapore’s kent ridge, telok blangah hell and mount faber parks. the location of the complex is situated at the junction of alexandra road and depot road, bounded by the ayer rajah expressway to the north. connected with the gillman village, residents can enjoy nature trails and restaurants which are within walking distance. each of the eight courtyards have an individual landscaped identity defined within the heart of the project, forming various focal points and orienting devices for the surrounding residential blocks. the primary route through the project leads residents from the main entrance to the courtyards. the number of paths and pedestrian circulation is a response to the location and density of residents around each courtyard and core residence. secondary footpaths connect residents to the most direct routes from the building entrances to and from their homes. a continuous loop which surrounds the site provides a one-kilometer running track and connects the courtyards to the activities around the edge of the site.

OMA: the interlace residential complex, singapore an aerial rendering of the interlace’s hexagonal formations image courtesy of OMA

 

 

 

landscaping takes up eight-hectares, with the arrangement of the buildings maximizing the presence of the surrounding tropical floral by introducing extensive roof gardens, landscaped sky terraces, cascading balconies and lush green areas. the continuous landscape is also projected vertically, from the planting of green areas in open-air basement voids, through balconies and rooftop gardens. the private balconies give apartments large outdoor space and personal planting areas. cascading gardens spill over the facades of the buildings drawing a visual connection between the elevated green refuges and expansive tropical landscape on the ground. complex is also embedded within tropical flora, letting nature expand. sky gardens provide panoramic views across the interlace site and throughout the complex.

 

the architectural design also incorporates sustainability features through careful environmental analysis of sun, wind and micro-climate conditions on site and the integration of low-impact passive energy strategies. water bodies have been strategically placed within wind corridors as a means of allowing evaporative cooling to happen along the wind paths, reducing local air temperatures and improving thermal comfort in outdoor recreation spaces.

OMA: the interlace residential complex, singapore a detail of how the buildings are stacked upon one another image courtesy of OMA

  • I really like what you guys are usually up too.

    Such clever work and reporting! Keep up the good works guys I’ve you guys to my blogroll.

    Here is my blog post … ugg ___

    Ada
  • It looks horrible to be honest, I thought we we’re trying to get rid of ugly concrete looking buildings like this

    Denny
  • Why does everyone think the best solution to urban planning is to shove an unreasonable amount of people into close quarters. It feels gross and is gross living in that kind of density. Also it looks like a retirement community.

    no thanksy
  • This is ugly as sin

    K
  • just cannot believe that OMA came out with this crap

    fivemen
  • I think there is a common block through the structures which will have to accommodate the elevator shaft and the garbage disposal chute. What is not clear that the wastewater lines will have lots of bends to reach the ground and hence strong possibility for blockages!

    ttime
  • anyone has the floor plans?

    KL
  • Hope it does not end like “the Bijlmermeer”, both share the hexagon layout, though the Bijlmer was built a while ago under very different circumstances…

    Mac
  • this is so dumb, you’ll have to do so much walking down hallways just to get to a room on the top floor. There can’t really be a staircase or elevator that goes all the way from bottom to top, can there?

    paj
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,379 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine