one-aftr sculpts monolithic 'doldam' house in south korean forest

one-aftr sculpts monolithic 'doldam' house in south korean forest

learning from South Korea’s Mount Seorak

 

Doldam, a private residence situated in South Korea‘s Mt. Seorak National Park, is a contemporary work of architecture created with inspiration by the park’s fall foliage and monumental boulder formations. Designed by the New York and Seoul-based architecture studio one-aftr, this playful structure aims to capture the ever-changing natural environment, and seeks to curate a truly immersive experience for its occupants.

one-aftr doldamimages © Jang Mi

 

 

Integration with the Landscape

 

With the design of the Doldam house, the architects at one-aftr took great care to ensure a dialogue with the surrounding landscape. Drawing inspiration from the unique formations of the park’s boulders and the captivating transformations of the seasonal trees, the team crafts a dwelling that harmonizes with the dynamic nature of its context. During construction, rocks excavated from the site were thoughtfully repurposed to fill the front yard, creating an organic landscape of stones and gravel that facilitates controlled plant growth and further blurs the line between the building and its natural surroundings.

one-aftr doldam

 

 

a perspective-shifting facade

 

Doldam’s front wall serves as both a protective barrier for the tenants and a gateway to the front yard. With a slightly sheared design, this distinctive feature plays with perspective, offering a shifting visual experience as one moves around the building. The interplay between angles and lines creates a captivating relationship between the architecture and the surrounding landscape, enhancing the sense of connection and wonder.

 

An orange door welcomes occupants into Doldam’s courtyard, serving as a striking visual element and a functional component. This vibrant door allows tenants to regulate the amount of daylight and visual exposure, offering a personalized level of comfort and privacy. The courtyard itself occupies a strategic position within the layout, blurring the boundaries between indoors and outdoors. Two compartments located on the southeast side of the residence—the courtyard and an outdoor deck—invite light, wind, and the serene sight of the surrounding trees, fostering a sense of tranquility and unity with nature.

one-aftr doldam

 

 

A Thoughtfully-designed Layout and Flow

 

The floor plan of one-aftr’s Doldam house is a testament to careful design and functionality. Comprising two rows of three four-meter-wide spaces, totaling six interconnected areas, the layout ensures that all necessary living amenities are conveniently included. The open configuration of the house encourages a seamless flow from one space to the next, promoting a sense of unity and continuity. This design approach allows occupants to experience the captivating beauty of the surroundings from every corner of the house, enhancing their connection with the natural environment.

one-aftr doldam

 

 

Harmonizing with Natural Elements

 

The architects at one-aftr have taken great care to embrace and enhance natural elements within the Doldam residence. Ample windows throughout the building allow an abundance of natural light to flood the interior spaces, creating a warm and inviting atmosphere. Additionally, these strategically placed windows facilitate cross-ventilation, promoting a healthy and refreshing airflow throughout the house. By harnessing the power of natural light and air, Doldam not only enhances the well-being of its occupants but also reduces energy consumption, embodying sustainable living principles.

one-aftr-doldam-house-south-korea-designboom-05a

one-aftr doldam
furniture by Post Standards continues the vibrant hues of the interior walls

one-aftr doldamrough, raw surfaces echo the textures of the natural boulders scattered across the area

one-aftr-doldam-house-south-korea-designboom-08a

 

1/8
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
floor plan
floor plan
site plan
site plan
3D-model
3D-model

project info:

 

project title: Doldam

architecture: one-aftr @oneaftr

location: Sokcho, South Korea

client: Collect House

landscape: 4t

furniture: Post Standards

photography: © Jang Mi

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! croatian furniture company prostoria stands as an example of a different and more traditional approach based on the evolution from the local factuality of all actors involved in the production process. explore prostoria on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5