on the paper studio’s facade makeover for mixed-used building 

 

Architecture & interior design practice On the paper Studio has recently completed a facade makeover on a classic building in Nakhon Phanom, Thailand. Exuding a minimalist design made of natural materials, the renovated portion frames the entrance of a physical therapy clinic called ‘Tulip’.

 

The upper section of the new facade acts as a simple privacy barrier for the client’s apartments without completely blocking out natural light or visibility. Meanwhile, the lower section presents a more traditional and open design that welcomes visitors into the ‘Tulip’ center. 

minimal facade cover on the old classic building 4

 

 

two-part, warm-toned frame with soft material transition 

 

While stripped of decorative elements, the new facade design still projects a warm and intimate aesthetic thanks to selection of materials; On the paper Studio (see more here) used locally sourced wood and terracotta to complete the outer skin. Wooden strips occupy the upper portion, and thicker wooden planks topped with terracotta tiles outline the clinic entrance at street level. 

 

The architects have installed a ‘transitional’ division between both sections where wooden strips and terracotta meet. This added element helps soften the abrupt switch of patterns and material across the facade and even optimizes building ventilation. 

minimal facade cover on the old classic building 1

minimal facade cover on the old classic building 3

minimal facade cover on the old classic building 5

 

 

project info:

 

name: Tulip

location: Nakhon phanom, Thailand
architecture: On the paper Studio

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom