‘flat 227’ by OODA, porto, portugal image © ctrl + N | productions

porto-based firm OODA had the chance to redesign a two-storey apartment near the sea. the ‘227 flat’ was given a flexible floor plan, combining its compartmentalized program into larger spaces flooded with daylight. the original dated surfaces were replaced with natural wood on the doors, furniture, stairs and floors. the walls and ceiling were painted white to reflect light and help the interior feel larger. the open staircase joins both levels and contains a net which extends the upstairs office by providing an additional hammock-like structure for repose with the ocean as a backdrop, viewable from the large window separating the work function from the exterior terrace.

OODA: 227 flat living room

OODA: 227 flat (left) kitchen (right) hallway

OODA: 227 flat stairs

OODA: 227 flat staircase

OODA: 227 flat (left) living room (right) stairs and railing

OODA: 227 flat net over stairs

OODA: 227 flat net hammock

OODA: 227 flat hammock

OODA: 227 flat upstairs office and bedroom

OODA: 227 flat office and outdoor terrace

OODA: 227 flat bedroom

OODA: 227 flat door details

OODA: 227 flat (left) bathroom (right) hallway

OODA: 227 flat view from upstairs terrace

OODA: 227 flat original flat

OODA: 227 flat aerial photo of site

OODA: 227 flat floor plan / level 0

OODA: 227 flat floor plan / level 1

OODA: 227 flat section

OODA: 227 flat section

OODA: 227 flat section axonometric

OODA: 227 flat spatial diagram of the net

OODA: 227 flat interior perspective

OODA: 227 flat original floor plan / level 0

OODA: 227 flat original floor plan / level 1