opus 5 architectes: maurice durufle music school in louviers
 
opus 5 architectes: maurice durufle music school in louviers opus 5 architectes: maurice durufle music school in louviers
apr 10, 2013

opus 5 architectes: maurice durufle music school in louviers

‘maurice durufle music school’ by opus 5 architectes, louviers, franceimage © luc boeglyall images courtesy of opus 5 architectes

 

 

 

the ancient ‘convent of the penitents’ in downtown louviers was built between 1646 and 1659 for the third order of st. francis, and has undergone a long history of radical changes and proprietors until finally finding its new home as a modern ‘maurice durufle music school.’ originally composed of a church to the west, two convent wings to the south and east and a central cloister where the middle arm of the eure river flows, the architecture followed a vernacular impressionist language, combining stone, water, and vegetation that elicited its nickname as the ‘cloister on the water’. unfortunately, the complex was sold in 1789 to the state and turned into a prison, from which point it underwent a series of design changes that would permanently devastate certain sections of the construction.

reflective glass facade with new programimage © luc boegly

 

 

 

in 1827 the church was demolished and the courtyard was moved to a newly constructed structure on the east wing, followed by the addition of another building housing the prison guards along the street in 1905. the jail closed down in 1934 with the south wing completely ruined beyond repair and a series of new annexes around the original cloister. it wasn’t until 1990 that the structures were re-appropriated for use as a music school, eventually to be renewed to the contemporary era by local practice opus 5 architectes, with a renovation that would not only create a new identity for the historical treasure, but also provide modern amenities and resurrect its rich cultural history as the ‘cloister on the water’.

renovated interior juxtaposing the contemporary with the historicalimage © luc boegly

using original drawings and photographs from the early 20th century the architects began the process of restoration, matching mortar tones and strengthening masonry walls to comply with current-day safety and structural standards. more importantly, they reconstructed the demolished sections exactly as they once  stood, with the same methods and materials that preserve the ancient character. as the new program – 24 study rooms, a score library, and two large orchestra  auditoriums – were being infused in the structures, it became clear that the recently added wings were visually dominating the very structure they were meant to respect, due to the shear size of the new program being injected. the new southern extension that houses the concert halls was set back from the site line to maintain the water feature and the old architectural language – a preservation of the ‘cloister on the water’.

 

as the section was rebuilt vertically to accommodate new functions while respecting the compact site, a reflective glass curtain wall was employed on the facade that reflects the surrounding environment and loses itself in the daytime sky, while becoming a secondary object against the original building with a night glow that renews it as icon in the city. glass panels are laminated with chrome strips and attach to fasteners that hang on the steel box frame substructure. the interior surface is clad in titanium, silicon nitride, and chrome that add to the mirroring effect of the partition. the other exterior envelopes continue the irregular discontinuation of the historical masonry walls with precast concrete panels custom made to follow and expose the jagged joints, supported by concealed internal metal beams.

 

project info:

 

architects : opus 5 architectes/ bruno decaris, agnès pontremoli, pierre tisserandeconomist : votrubastructure : batiserfwater feature: chouletacoustics : impedanceopc : isbademolition and excavation: / go / vrd : de biasioconcrete prefabrication : jousselingeotech : placeometal framing and wood : jouannetglass facade : mgeroof / sealing : jolyjoinery : tmalifts : terhwalls / linings : jpvinterior woodwork : jpvforum : samia deviannemetalwork : jouannetHVAC / sanitation : proclimelectricity : normelelevators : thyssen kruppfalse ceilings : madfloor panels : srpbudget : 4,500,000 euros htsurface : 2 000 m²site analysis : 2007 -2009construction : 2010 – 2012

  • The reflectiveness of the glass on the front nicely complements the original structure and at night becomes transparent to allow people to see some of the activities inside which is quite the contrast to the solidity of the other building.
    I think I actually like it best at night when the light from inside breaks down the mass of the new building. Nice work to join the old and new without one dominating the other.

    Jeffrey Veffer from Incite Design says:
  • A jarring juxtaposition of a building Christopher Alexander would undoubtably embrace and a new wing that expresses a lot of what is unfortunate in modern architecture. More so for the stark contrast.

    Mike Jackson says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,661 subscribers
- see sample
- see sample