ORA inserts contemporary house inside a brick ruin in the czech republic

ORA inserts contemporary house inside a brick ruin in the czech republic

ORA has inserted a contemporary house inside a ruin in the czech republic, where all was left of the original building was a brick envelope with a roof. instead of restoring the entire structure to its original state, the architects decided to fix the current state of the ruins, and tear down the inner parts of the building. a new, insulated house is built anew inside the existing ruins, while a  ventilated gap has been added between the new and the original structure, making sure the two do not touch.

ORA inserts contemporary house inside a brick ruin in the czech republicall images by boysplaynice

 

 

‘the project is our manifesto of how it is possible to treat old houses,’ says ORA. ‘it is not necessary to lose the authenticity of old age. it is not necessary to demolish, neither to reconstruct dogmatically. at the same time, even in such a case, it is possible to build economically using modern materials and achieve the required parameters.’ the former homestead was rebuilt under the communist regime into a granary, after which it was looted and reorganised for another purpose. after analyzing its joints, niches and protrusions, the architects decided to preserve the existing ruins and insert a contemporary structure inside that would serve as the new home for the owners.the brick façade and roof of the existing building have been maintained

 

 

the interior of the building was completely torn down, while ORA reintroduced the original layout with two floors instead of three, as well as the original scale. large openings have been opened on the façade where needed, depending on the needs of a contemporary layout. 

 

‘we have built a new, insulated house into the existing staged ruin, a one that can meet all current energy standards,’ adds the czech architecture office. ‘we reused the structurally sound wooden beams as elements of ceilings and truss replacements. most of the material remained in place, just rearranged.’new openings were created according to contemporary living needs

 

 

thanks to a ventilated gap between the new and the original structure, the two buildings do not touch, while the new one is sometimes slightly shifted from the old. the windows do not fit precisely the openings in the old wall, and, in some places, the old wall is also present in the interior. the new building penetrates through openings in the old wall, and, on the contrary, the old wall enters through new windows, resulting in a visual intertwining of the two worlds.a double-height, bright space welcomes guests inside

 

 

as guests enter the house, they are met with a generous double-height living space with a tiled stove and a kitchen. stairs in a generous hall lead to individual rooms with bathrooms, where they can enjoy the tranquillity of the space and look out into the open landscape. ORA has added a round table in the hall of the house, which visually communicates with a massive oak table outside, where guests can spend time when the weather allows it.stairs in a generous hall lead to individual rooms with bathrooms

 

 

outside, the garden, designed in collaboration with štěpánka černá, becomes a natural part of the existing landscape. there are no physical boundaries except for fragments of low walls and a corten gate. as such, the garden becomes the binding element between the house, its views and surrounding landscape.a modern kitchen island completes the geometric composition of the stairs and large window ORA inserts contemporary house inside a brick ruin in the czech republic individual bathrooms include a lavender-tiled one bedroom on the upper floor of the house white tiles and a bathtub in one of the bathrooms

ORA inserts contemporary house inside a brick ruin in the czech republic

a large sliding door in the dining area connects the interior with the exterior guests can dine in the garden when the weather allows it

 

 

 

project info:

 

 

name: house inside a ruin

architect: ORA

team: jan hora, barbora hora, jan veisser, tomáš pospíšil

location: jevíčko, zadní arnoštov, czech republic

total built area: 250 sqm

landscape: štěpánka černá

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN THE CZECH REPUBLIC(61)

BRICK ARCHITECTURE(115)

ORA(2)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS(1488)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5