organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building

Metronom Arquitectura composes Office Space in Mas de Miquel

 

Metronom Arquitectura transforms an apartment within Barcelona‘s historic Mas de Miquel building into an office space. The remarkable Noucentista-style structure on Avenida Diagonal represents a significant architectural milestone as the city’s first building with a reinforced framed concrete design. Constructed in 1929 by architect Domenec Sugrañes, a disciple of Antoni Gaudí, the building boasted pioneering features such as central heating and a central vacuum system. The recent transformation of the apartment within the building, originally residential, focused on converting it into office space while ensuring flexibility for alternative uses.

 

The renovation aimed to preserve the noble character of the main rooms, connecting them through glass doors to maintain the Noucentista ambiance. Meticulous restoration efforts were applied to all original craftsmanship, including cornices and wooden doors, carefully dismantling and reinstating them in their original positions. The damaged original hydraulic pavement was replicated with a new local natural stone. The revitalized workspace is photographed by José Hevia.

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
all images by José Hevia

 

 

renovation achieves enhanced flexibility and aesthetic harmony

 

Introducing a new access and distribution system, inspired by the oval building atrium, enhanced functionality and created intersecting perspectives. The design team employed curved geometries for this purpose, with tall mirrored doors at the end of each curve expanding the perception of the area. This design contrasted with the Noucentista rooms of the facade, serving as a transition between the atrium and facade rooms. The result is a more flexible floor plan, with rooms now having independent access from the corridor.

 

The floor plan can be divided into two parts: one connected to the facade, retaining the Noucentista style, and the other linked to the atrium, previously the service area and now exhibiting a contemporary atmosphere. This latter section houses new facilities, including the office kitchen, restrooms, air renovation system, and hidden climate systems. All technological facilities are discreetly integrated beneath the new pavement and above the ceilings to maintain the original aesthetic.

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
restoration efforts were applied to all original craftsmanship, including cornices and wooden doors

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
Metronom Arquitectura converts a flat in Mas de Miquel building into a flexible office environment

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
glass doors connect the main rooms, maintaining the Noucentista ambiance

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
original cornices and wooden doors were dismantled and reinstated to their original positions

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
curved geometries, with tall mirrored doors at each curve, expand the spatial perception of the area

office-space-mas-de-miquel-barcelona-metronom-arquitectura-designboom-1800-2

formerly a service area, the atrium section now houses new facilities, including an office kitchen

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
new access and distribution system, inspired by the oval atrium, introduces intersecting perspectives

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
curved designs serve as a seamless transition between the atrium and facade rooms

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
the overhaul transforms the apartment into an office space while preserving adaptability for alternate uses

organic geometries restore fluidity into renovated office space in barcelona's historic building
the renovation achieves a more flexible floor plan, granting rooms independent access from the corridor

 

1/4
the Noucentista-style Mas de Miquel building marks Barcelona's first use of reinforced framed concrete
the Noucentista-style Mas de Miquel building marks Barcelona's first use of reinforced framed concrete
the building was constructed in 1929 by Domenec Sugrañes, a disciple of Antoni Gaudí
the building was constructed in 1929 by Domenec Sugrañes, a disciple of Antoni Gaudí
1
 
1
 

project info:

 

name: Office Space in Mas de Miquel building
architect: Metronom Arquitectura | @metronom.arquitectura

design team: Albert Casas, Maria Amat, Frederic Villagrasa, Gina Surià, Núria Cánovas, Arnau Espona

engineer: Andreu Villagrasa

structural engineering: Ofici Arquitectura

area: 210 sqm

location: Barcelona, Spain

photography: José Hevia

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

architecture in barcelona (80)

renovation architecture and design (782)

where people work (868)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5