original design studio arranges starbucks in shanghai around pebble-clad courtyard
 

original design studio arranges starbucks in shanghai around pebble-clad courtyard

original design studio has conceived a starbucks store in china that occupies its rectangular plot with an unusual spatial configuration. located in shanghai’s puxi city, the restaurant forms part of a district that has emerged as an area of cultural creativity after the 2010 world expo. the symmetrical plan is articulated around an external courtyard that features a single tree at its center.

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
the store occupies its rectangular plot with an unusual spatial configuration
all images by su shengliang and wang yuan

 

 

 

original design studio chose to contain the scheme within glass boxes, providing pleasant external views from inside the coffee shop. at the midpoint of the building’s primary façade, a small inviting opening leads to the secluded courtyard clad with small white pebbles. an elongated window has a unobtrusive presence, framing views of a chinese tallow tree, which changes appearance throughout the seasons.

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
a small opening leads to a secluded courtyard

 

 

 

a steel staircase leads to the roof terrace, which serves as an extended area of the café. here, elevated views are presented across the surrounding neighborhood. internally, restaurant areas are column-free allowing maximum spatial flexibility. a range of different seating is provided, with floor-to-ceiling glazing ensuring that the store receives as much daylight as possible.

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
the scheme is primarily contained within glass boxes

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
the symmetrical plan is articulated around the external courtyard

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
restaurant areas are column-free allowing maximum internal flexibility

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
floor-to-ceiling glazing ensures that the store receives as much daylight as possible

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
an elongated window frames external views

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
a chinese tallow tree changes appearance throughout the seasons

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
surfaces have been clad with small white pebbles

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
the narrow opening has an unobtrusive presence

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
a steel staircase leads to the roof terrace, which serves as an extended area of the café

original-design-studio-starbucks-coffee-at-UBPA-shanghai-china-designboom-02
elevated views are presented across the surrounding neighborhood

 

drawings

 

project info:

 

name: starbucks coffee at UBPA
architect: original design studio (zhang ming / zhang zi)
design team: zhang zi, zhang ming, sun jialong, zhang zhiguang
location: shanghai, china
building area: 500 sqm
photography: su shengliang, wang yuan

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine