ORTRAUM architects has completed its largest residential project, a house for a family of five. the project, titled ‘MK5’ sits on a south-west sloping sire on the jollas peninsula to east of helsinki’s city center in finland. the position of the house on the site allows for maximum privacy with the main spaces facing west towards the ocean, avoiding direct sight lines from the neighbors. 

ortraum
ortraum architects has designed a timber dwelling located on jollas peninsula
image by marc goodwin / archmospheres (also main image)

 

 

the main, communal living spaces have been placed on the first floor of the structure, while the second floor functions as a more intimate space where the four bedrooms connect. the façade is covered in a siberian larch timber, which ages gracefully as it interacts with the area’s changing weather conditions. ortraum’s MK5 consists of highly customized cross-laminated timber (CLT).  in addition to the building’s electrical system, the ventilation system and lighting fixtures are fully integrated into the CLT elements and hidden from sight.

ortraum
the social living spaces are confined to the first floor
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the light-filled interior harnesses the natural light that enters through the large windows 
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
each window’s placement was chosen based the position of the sun at certain times of day
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the interior’s finishings add to the expansive, and light feeling of the dwelling
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the structure uses cross-laminated timber throughout
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the timber exterior ages gracefully with time
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the ventilation, lighting, and electrical systems are fully integrated into the CLT
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the architects specialize in prefabricated element typologies
image by martin lukasczyk

ortraum
wires connected to the structure will hold a ‘green screen’ to provide additional privacy for the inhabitants
image by marc goodwin / archmospheres

ortraum
the children’s and master bedrooms are connected in the center point of the building
image by marc goodwin / archmospheres

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save