OUVI + A-asterisk: y house
 
OUVI + A-asterisk: y house
aug 13, 2011

OUVI + A-asterisk: y house

‘y house’ by OUVI and A-asterisk in tokyo, japan all images courtesy OUVI image © shinjiro yamada

 

 

 

tokyo-based architects OUVI has worked together with shanghai-based practice A-asterisk to complete ‘y-house’, a private residence and hair salon in tokyo, japan. considering the client’s current and future lifestyle, the renovation project enables the house to evolve with the domestic trajectory of the couple as well as maximize the small space for a fully-functioning beauty salon.

OUVI + A-asterisk: y house interior view of house from salon entrance image © shinjiro yamada

 

 

 

before the redesign, the house divided the internal programs in a linear fashion with areas being defined by a regular wall partition and door. the space lacked any circulation space nor a sense of openness. to remedy this, the renovation inserted angled walls that cut the layout into new proportions, lending more flexibility to both the residence and hair salon. the slanted lines strategically limits views between the two areas while limiting the need for a door. careful selection of materials and surface finishes – exposed concrete on the salon side and hardwood flooring for the dwelling – further defines the different functions of the space.

OUVI + A-asterisk: y house views of elevated living platform images © shinjiro yamada

 

 

 

the redesign also took into consideration the clients’ future retirement and aimed to maintain a flexible house to meet their needs. sliding wall partitions ensure no major reconstruction in the future when they wish to no longer operate the salon.

OUVI + A-asterisk: y house dining and living with a view of the salon to the right image © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house residential washroom with sliding walls image © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house cutting area image © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house sliding wall partitions images © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house image © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house view of salon from outside image © shinjiro yamada

OUVI + A-asterisk: y house floor plan / before renovation

OUVI + A-asterisk: y house floor plan / after renovation

project info:

principal use: house and hair salon site area: 39.74 m2 constructed area: 30.23 m2 construction: jun koumuten

  • I love this kind of house.
    Feels comfortable just by looking at it.

    Yosh Anown
  • interesting project but i don’t know if that angles causes a relaxed ambient for a hair style salon that imho needs… but i like the overall idea.

    sometimesiscratchmynutsbutnottooften

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine