overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week

SHEERIN Pavilion showcases sintered stone ‘canyon’

 

The SHEERIN Pavilion, designed by PMT Partners Ltd. for the 2023 Guangzhou Design Week, serves as an exhibition space dedicated to showcasing sintered stones. The artificial stones emulate their natural counterparts, creating a spatial ambiance reminiscent of a mined artificial stone canyon. This design approach establishes an intriguing juxtaposition. The systematic design focuses on the unity of form and force, the connection between behavior and space, and the potential for recyclability of the exhibition venue, contributing to the exploration of sustainable exhibition construction.

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week
all images by Zhaoliang Qin

 

 

spatial configuration explores the notion of ‘wandering’

 

The entire exhibition hall revolves around the central spatial behavior of ‘wandering,’ with pathways guiding visitors through three distinct volumes representing ‘sound,’ ‘light,’ and ‘water.’ The volumes, arranged in staggered normal and inverted pyramid shapes, form an ‘outer corridor and inner canyon’ spatial structure. The overhanging space creates the ‘Sound Valley’ theater and the ‘Water Valley’ area, ensuring an authentic relationship between the internal and external elements. The exterior facade showcases a sintered stone surface supported by a wooden structure, projecting outward and connecting with the beam-on-foundation via steel cables. The spatial and mechanical relationships are based on cross-sections, as PMT Partners Ltd. aims to achieve unity between form and force from a unique perspective.

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week
volumes, arranged in staggered pyramid shapes, create an ‘outer corridor and inner canyon’ spatial structure

 

 

the design considers future possibilities beyond the event

 

In designing this exhibition space, the focus was on spatial cross-sections rather than traditional flat functionality, aligning with the logic envisioned by James Frazer Stirling. Despite being a temporary display space within an exhibition center, the design considers future possibilities beyond the event. The structure is conceived as an independent building, leaving room for subsequent recycling and potential expansion. After the exhibition, the transformed surface could find new life as bookshelves, pavilions, or architectural surfaces, offering possibilities such as a community book kiosk, a rural school bookshelf, or a maintenance facade for an old building undergoing renovation.

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week
the design’s systematic approach emphasizes unity of form and force, connection between behavior and space

 

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week
artificial stones mimic natural elements, producing a spatial ambiance reminiscent of a mined stone canyon

sheerin-pavilion-2023-guangzhou-design-week-pmt-partners-ltd-designboom-1800-3

a sintered stone surface projects outward and connects with the foundation via steel cables

overhanging staggered pyramid shapes up sheerin pavilion in 2023 guangzhou design week
the design focuses on spatial cross-sections over traditional flat functionality

sheerin-pavilion-2023-guangzhou-design-week-pmt-partners-ltd-designboom-1800-2

pathways guide visitors through volumes representing ‘sound,’ ‘light,’ and ‘water’

 

1/5
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: SHEERIN Pavilion for 2023 Guangzhou Design Week
architect: PMT Partners Ltd.

lead architects: Weihao Zhao, Yan Hu, Zhe Zeng

project manager: Zhenlin Gu

design team: Zhenlin Gu, Haozheng Guan, Xiaohong Guo, Yaopeng Wen, Wei Chen, Bokai Zhang

client: SHEERIN

structural consultant: Guangzhou Bosha Architectural Design Institute Co. Ltd.

sample production: Guangzhou ZHISHANG

branding consultant: RESSSET CREATIVE

construction unit: Liu Yi Executive Team, Bin Shen

location: Guangzhou, China

photography: Zhaoliang Qin

video: RESSSET CREATIVE

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN CHINA (1750)

EXHIBITION DESIGN (543)

MARBLE AND STONE DESIGN (238)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5