overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand

overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand

refurb by Housescape design lab evokes memories in Chiang Mai

 

Housescape Design Lab has transformed an old warehouse in Chiang Mai, Thailand, into Gimme Shelter, a commercial multi-use development consisting of a cafe, restaurant, office, and workshop area. The design uses the language of the original structure, incorporating neat geometries and industrial materials. Open, fluid spaces generate overlapping social areas for the visitors, while large openings help users maintain a close relationship with the surrounding nature.

 

According to the architects, the entire concept is based on evoking memories: ‘We’re convinced that real architecture will leave indelible traces in our minds by only elementary architectural action’ they explain.

we convinced that real architecture will leaves indelible trace in our minds by only elementary architectural action 1
the offices enjoy panoramic views of the natural surroundings

images by Rungkit Charoenwat

 

 

overlapping social areas

 

Steering away from viral design trends and ‘instagrammability’, Housescape Design Lab completed the refurbishment through meaningful architectural interventions. The new design replaces the old warehouse with a multifunctional establishment including a cafe, a restaurant, and a number of spacious offices and workshop areas. Visitors first encounter the lounge and dining spaces, while the office, workshop, and garden areas are hidden in the back. The renovated building borrows the design language of the original warehouse, combined with simple lines and large openings for separating the space and bringing light into the building.

 

The open, fluid configuration of the interior encourages guests to communicate with each other, as well as with the restaurant staff. Small mahogany gardens are interspersed throughout the Gimme Shelter, also promoting social interaction in-between breaks from working in the office. By creating these overlapping social dimensions, the architects hope that some small traces of memory will be left in the quality of the various face-to-face conversations.

we convinced that real architecture will leaves indelible trace in our minds by only elementary architectural action 2
lighting and materiality in the Gimme Shelter

we convinced that real architecture will leaves indelible trace in our minds by only elementary architectural action 3
the restaurant area

we convinced that real architecture will leaves indelible trace in our minds by only elementary architectural action 7
the bar area

we-convinced-that-real-architecture-will-leaves-indelible-trace-in-our-minds-by-only-elementary-architectural-action-3-62656e250b89f

large openings help users maintain their bond with nature

 

we convinced that real architecture will leaves indelible trace in our minds by only elementary architectural action 5
the triangle backyard of the Gimme Shelter

we-convinced-that-real-architecture-will-leaves-indelible-trace-in-our-minds-by-only-elementary-architectural-action-2-62656e250b882

the triangle backyard from above

1/5
overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand
 
overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand
 
overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand
 
overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand
 
overlapping social areas and lush gardens emerge from renovated warehouse in thailand
 

project info:

 

name: Gimme Shelter
designer: Housescape Design Lab
lead architects: Peerapong Promchart Architectural
design team: Thiprada Jindatum, Wachira Pakkla, Panuwat Donthong

clients: Gimme Shelter Co.,Ltd
engineering: Kriangsak Mutnanchai
collaborators: C.Wiruj, C.Tuy, C.Cha, C.Funh, C.Lung Boon, C.Too
internship supporting team: Siriwimon Wimonsuk, Nuttakrit Panya, Phunnathon Phrianphanich, Thanakorn Namrueang

location: Chiang Mai, Thailand

photography: Rungkit Charoenwat

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: Myrto Katsikopoulou | designboom

ARCHITECTURE IN THAILAND (259)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (378)

RESTAURANT AND CAFé DESIGN (663)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5