‘casa narigua’ by p+0 architecture, el jonuco, mexico
image © sofia flores chapa
all images courtesy of p+0 architecture

 

 

 

mexican practice p+0 arquitectura has recently completed the narigua house in the mountains of northern mexico. in order to avoid eliminating trees from the heavily vegetated area, the concept of the home became centered around lifting it above the ground therefore leaving the ecosystem intact. three volumes are stacked upon one another, different shapes layered in various orientations form dramatic cantilevers and subsequent terraces, viewpoints, and vertically-communicative spaces. 

casa narigua by p+0architecture
view from below the site
image © sofia flores chapa

 

 

 

the home is cast in orthogonal exposed concrete tinted with soil from the site so as to become almost a geological incident rather than a man-made feat. the ground level plinth contains the garage right off the main road, storage rooms with furniture that could become guest bedrooms, and a mechanical room that frees the rooftop for a deck with 360-degree views. the next floor contains the main entrance area for visitors, the master suite, and the staircase leading down to the lower level. on top of everything, the kitchen, dining, and living areas enjoy the company of breathtaking scenery and access to one of many outdoor terraces, decks, and nooks- especially on the west side where two jagged peaks in the nearby distance almost touch.

casa narigua by p+0architecture
view above the site
image © sofia flores chapa

 

 

 

a delicate play between thickened walls, flat roofs, ethereal windows and heavy timber beams allow inhabitants to experience each face of every form, while the glimpses of the external scenery become a fact of everyday life. the materials also recall an important vernacular in the region, however abstracted into modernity they may be. the house becomes an interactive sculpture with planned spaces that hold as much functionality and beauty as those in between.

casa narigua by p+0architecture
approaching the house
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
cantilevered volumes stretch across the landscape
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
the materials reflect the natural context
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
each volume frames a different aspect of the landscape
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
exterior stairs to the second level
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
outdoor patio area
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
pool on a terrace overlooking the valley
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
incorporating native vegetation into the plan
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
patio under the cantilevered form
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
external stairs
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
rooftop terrace
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
strong rectilinear geometries differentiate the built form from the mountain landscape
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
image © sofia flores chapa

 casa narigua by p+0architecture
foyer
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
hallway and stairs
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
living area
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
bedroom
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
living and dining
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
kitchen
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
bathroom
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
image © sofia flores chapa

casa narigua by p+0architecture
gym
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
image © sofia flores chapa

p+0architecture_casa narigua
image © sofia flores chapa

 

drawings

 

 

 

project info:

 

 

location: el jonuco, mexico.
project: may 2011- september 2013
area: 7875 sqm
architecture: david pedroza castañeda. (p+0 architecture)  
construction: paralelo. arturo barbosa, hyaell briones, beatriz chavez.
structural engineering: emilio gonzalez saucedo
construction supervision phase 1: punto 3. jesus gonzález, diego gonzalez.
collaborators interior design: adriana guisa, oswaldo salazar.