paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
 

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia

paco oria estudio has revived an 100-year-old house in the old fisherman’s quarter of el cabanyal in valencia, transforming it into casa rocafull, a residence for a young couple and their twins. located on a rectangular, narrow and deep plot, the house sticks to the street, leaving a patio at the back, while it has retained its solid brick walls and wooden beams. focusing initially on strengthening the existing, handmade construction by dismantling and reinforcing it, the house was then reduced to a skeleton with an open interior, upon which the architects based the new, requested program.  paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
inwards view from the backyard, connecting both façades

all images courtesy of paco oria estudio

 

 

recognizing the value of the existing house in its handmade execution and quality of well-selected and manufactured materials, paco oria estudio began the restoration by strengthening its building envelope, the horizontal structure, and the decks. ‘the house is for a young couple with twins,’ notes the valencia-based studio. ‘they are already living in this quarter, so they know the intrinsic aspects of the building that must be maintained. they know we need to solve the humidity issues and to promote cross ventilation. that we need the winter sun and that we will hide from the summer sun.’

 paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
materials engaging the inside and the outside

 

 

after reducing the house into a skeleton with an open interior, the studio focused on creating a fluid open space on the ground floor, and packing the first floor with the entire requested program. on ground floor, the project connects two opposite facades, from the street to the backyard, compressing its entire program aside, next to the stairs. thus, a single open space is built, which connects both exterior spaces, generating a visual path from the entrance to the backyard.  paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
open kitchen, partially hidden

 

 

on first floor, the existing height is used to divide the spaces vertically, while a wooden mezzanine is created to increase the surface of the bedrooms. as a lookout post, a terrace overlooking the void formed by the rest of the backyards of the block has been rebuilt. in terms of materials, the architects have chosen the imperfection and apparent fragility of clay and wood. ‘at a time when imperfect materials are questioned, those that require concentration in their production and placement, that will require maintenance; it is decided to select them as a modest but sincere response to the place, and to the house itself,’ explains  paco oria estudio. paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valenciawooden blinds for solar control in the backyard space

 

 

clay has been used on the walls, deck slabs and roof tiles, as well as for the pavements, which extend outside, impassive to borders. at the same time, windows, furniture and blinds are made of wood, as is the staircase and mezzanines. with all this, the intervention concentrates into manipulating the existing house house, allying itself with its memory and its way of being, with its textures and its relationship with the mediterranean light. ‘this manipulation tries to transform the house into an improved version of itself, taken further than expected, so that it lasts another long time, hoping that the rest of the neighborhood will also do it with those same values that define it,’ concludes the studio.

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
backyard facilities

 paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
in the kitchen bar, plywood panels allow fully integration

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
toilet window detail inside the kitchen

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
textures, light and continuity of materials unveil the essence of the intervention

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
staircase and entrance view

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
staircase detailpaco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valenciaview of the old restorated façade

paco oria estudio transforms 100-year-old house into casa rocafull in valencia
urban scale

 

 

project info:

 

 

name: casa rocafull

architect: paco oria estudio

location: fisherman’s quarter, valencia, spain

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    504,237 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine