pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovation
 

pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovation

thai architecture office pantang studio has renovated a townhouse in bangkok‘s ekamai neighborhood, transforming the three-story building into a residence that can either be used as a single house of three floors, or as two independent housing units. titled 2 in 1 house, the project incorporates a stairwell as a central feature to allow for flexible use of the building, as well as for natural light and ventilation throughout. the stairwell acts as an adaptable element, serving either as private vertical circulation or as the main entrance of the ‘upper residence’ when the building is divided in two parts.

 pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovationall images by FANGBakii – apinine thassanopas, courtesy of pantang studio

 

 

‘the singularity of this project comes from the unusual requirements of our client in terms of uses,’ explains pantang studio. in order for the architects to be able to fit two houses in one, as requested by the client, they analyzed the plans of the existing building and decided to use a stairwell as the central element of the new project, which offers maximum flexibility when it comes to use, light, ventilation, and design. in order to ensure flexibility in uses, the stairwell becomes an adaptable element: if the building is inhabited as a single house, then the stairs can be used as a private vertical circulation that connects the three floors; and if the ground floor and upper floors are independently used as two separate housing units, then the stairwell can be isolated by closing a gate, thus becoming the main entrance of the ‘upper residence’ with an entrance on the side street ,while the ground floor residence is accessible through the front of the building. the two units are then totally independent and privacy is ensured for all users. pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovation

 

 

besides enabling vertical circulation through the building, the stairwell also brings natural light and ventilation to all floors, transformed from a classic indoor circulation to a semi-outdoor space in connection with its tropical environment. concrete blocks and wooden screens provide intimacy for the inhabitants while providing natural daylight into each floor and allowing natural ventilation to flow along. natural and rough materials, such as tropical wood steps and screens or concrete blocks and stone surfaces, are emphasized by the predominance of white surfaces and minimal lines. pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovation

 

 

from the outside, pantang studio has kept the ‘single house’ character of the building by maintaining it’s original shape, while only the new floating deck and its white steel structure underlines the contemporary look of the project. the rich vegetation comes in contrast with the simplicity of the design and highlights the tropical feeling that the architects wanted to feature in the house.  pantang studio combines two houses in one in bangkok townhouse renovation

 

 

project info:

 

name: 2 in 1 house

architect: pantang studio

location: ekamai, bangkok, thailand

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,664 subscribers
    - see sample
    - see sample