paolo venturella architecture proposes new WHO headquarters extension in geneve
 
paolo venturella architecture proposes new WHO headquarters extension in geneve
nov 14, 2015

paolo venturella architecture proposes new WHO headquarters extension in geneve

paolo venturella architecture proposes new WHO headquarters extension in geneve
all images courtesy of paolo venturella

 

 

 

presented for the WHO headquarters in geneva competition, rome-based paolo venturella showcased a project that aimed to make a new assertion on how architecture should evolve. his proposal called ‘plus is more’ shows a building that investigates how to overcome the simplicity of the standard square-extruded structures by creating instead a simple complexity generated by some processes that he calls ‘moves’ that include dividing, discretizing, bending and creating partial subdivisions within the initial cube form.

paolo venturella
night view

 

 

 

the new approach based on ‘more moves’ shapes the building and creates a more complex interior and exterior space, while adding new aesthetics. the process starts by pushing the initial form upwards, then it’s divided in half to be later on discretized, providing architectonic shapes. the bending moves create the entrances and views, while further discretization generates the terraces.

paolo venturella
the ‘moves’ create rich interiors that host multipurpose areas 

 

 

 

the façade system is oriented in three different directions so the louvers are organized according to sun exposure, doubling their distances from south to west, to avoid direct lighting into office spaces. on the south side it is less dense since the sun is more vertical, while on the west side it is more dense since sun rays are lower.

paolo venturella
view from the park

paolo venturella
hall view 

paolo venturella
office view 

paolo venturella
concept diagrams 

paolo venturella
push diagrams

paolo venturella
plan ground floor

paolo venturella
plan first floor

paolo venturella
plan second floor

paolo venturella
louvers diagram

 

 

project info:

 

project architect: paolo venturella
team design: cosimo scotucci, sebastiano palamara
city: geneve
year: 2015
type: competition

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,198 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine