PARA-project converts attic into shared writing room
all images © PARA-project

 

 

 

PARA-project has transformed an upstate new york attic into a brightly lit writing room and guest space that provides a sense of escape within its own domestic environment. ‘crawford attic writing room’ is developed for a couple – a writer and a bookbinder –  who required additional space for the writing and storage of their large book collection.

 

the scheme exploits the small volume as a single room with several distinct areas. the primary circulation route runs through the center of design, taking advantage of the raised ceiling height. where the ceiling slopes lower seating areas include the writing desk, reading chairs, chaise lounge and a refurbished claw-foot tub.

PARA project crawford attic writing room designboom
the scheme provides a sense of escape within its own domestic environment

 

 

 

a frameless rear window offers views from the guest suite, while the other end of the property comprises the shelved library. emphasizing both the volume and the view, the walls accommodate the program and the stairways, while the center of the space is left open.

 

walls are lined with repurposed industrial tubing sourced from a local producer of high-strength nylon fabrics. the tubes, which cannot be recycled due to their glues, prove to be a economically efficient solution, providing insulation and aiding acoustics. additional project materials include porcelain tiling, vertical grain douglas fir, walnut, mirror, silk, and large operable roof windows.

PARA project crawford attic writing room designboom
the couple required additional space for the writing and storage of their book collection

PARA project crawford attic writing room designboom
the scheme exploits the small volume as a single room with several distinct areas

PARA project crawford attic writing room designboom
walls are lined with repurposed and locally sourced industrial tubing

PARA project crawford attic writing room designboom
the tubes provide insulation as well as aiding internal acoustics

 

 

project info:

 

project name: crawford attic writing room
location: syracuse, new york, USA
client: private
architect: jon lott / PARA
project team: jon lott, brendan finney, nilus klingel, paul miller, cristina webb
project size: 450 sqf (41.8 sqm)
program: writing room / guest room
materials: recycled industrial tubing, porcelain, walnut, vertical grain fir, mirror, silk