black and white C house by parasite studio in timisoara, romania
 
black and white C house by parasite studio in timisoara, romania
nov 05, 2014

black and white C house by parasite studio in timisoara, romania

C house by parasite studio in timisoara, romania
all images courtesy of parasite studio

 

 

 

parasite studio has constructed the black and white ‘C house’ in a recently constructed zone in one of timisoara’s marginal neighborhoods – heterogeneous in terms of volumes, their alignment, and colors. thus, the architects responded to this environment with the proposal of a simple black and white volume. 

parasite studio C-house romania
view through the entry

 

 

 

the chosen massing serves a double purpose: emphasizing the building in the given context and concealing the interior and exterior private spaces from the street. the stark white highlights the horizontal and vertical dynamics, and the use of black has the role of visually stretching and emphasizing the voids.

parasite studio C-house romania
the façades are an interplay of black and white, solid and void

 

 

 

the façades have different functions in relation with their cardinal orientations. the main elevation faces east, where it accentuates the length of the combined pieces in coordination with the street. the southern side is extruded in a way that casts as much light onto the public programs. to the west, the aesthetic becomes more static and more transparent, as it opens the view to the backyard where residents can relax and swim. the north is more opaque, where the windows are more fragmented and a series of narrow slits allows indirect lighting into the heart of the house.

parasite studio C-house romania
the swimming pool

parasite studio C-house romania
back façade

 

 

 

all modes of circulation meet in the living room, a central space that directs movement and negotiates the ambience, as it has been designed to facilitate the natural airflow. this is possible because of the height of the staircase, which helps exhaust out the warm air above.

parasite studio C-house romania
living room

parasite studio C-house romania
staircase

parasite studio C-house romania
ventilation is provided in the ceiling

 

 

 

the first floor is composed of two private zones: the master suite and the children’s rooms. these areas are separated by a walkway that visually controls the lounge. the backyard is also split into two compartments: one dominantly mineral, near the house, consisting of a leisure space detached from the main volume and the pool, situated in the sunny part of the parcel, and the other, is a vegetal landscape.

parasite studio C-house romania
bedroom 

parasite studio C-house romania
kitchen 

parasite studio C-house romania
looking across the counter

parasite studio C-house romania
access 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • this house is amazing

    brody
  • It’s amazing and it’s in Romania. Congratulations!

    jm.zaarch

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,359 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine