patrick partouche: maison in lesquin
 
patrick partouche: maison in lesquin
mar 31, 2012

patrick partouche: maison in lesquin

‘maison à lesquin’ by patrick partouche, lesquin, france all images courtesy of patrick partouche

french architect patrick partouche has completed ‘maison à lesquin’, a combined dwelling and office in lesquin, france. two greenhouses flank a central metal dwelling, serving as thermal insulation to the internal spaces. the galvanized steel structure clad with polycarbonate sheets allow for the spaces to be used throughout the year while a convertible roof may be opened during hot weather. large sliding doors along the perimeter may be opened for fresh air while in colder months, the sun’s warm rays are captured and heat the main house and work area.

intersecting the translucent exterior, a shipping container is used for storage within one of the greenhouses. white curtains hanging from a cable system throughout the interior may be drawn to shade from direct sunlight, leaving a clerestory band for natural illumination and similarly offer privacy at night.

patrick partouche: maison in lesquin side elevation and convertible roof

patrick partouche: maison in lesquin the setting sun creates a warm glow through the polycarbonate exterior

patrick partouche: maison in lesquin sliding doors open to welcome cooling breezes

patrick partouche: maison in lesquin shipping container intersects the polycarbonate exterior

patrick partouche: maison in lesquin shipping container for storage and flexible space for the family to use throughout the year

patrick partouche: maison in lesquin central dwelling and office is thermally insulated by the adjacent greenhouses

patrick partouche: maison in lesquin white hanging curtains may be drawn to shade from direct sunlight

patrick partouche: maison in lesquin greenhouse absorbing the sun’s rays

patrick partouche: maison in lesquin view of home from meadow

patrick partouche: maison in lesquin installation of container

patrick partouche: maison in lesquin placement of container

project info:

program: loft mixed home / office architect year is central metal structure: 2000 area / cost: 135m ² / 90 000 € ht duration of studies / work duration: 5 months / 4 months specific materials used: metal structure – inner and outer skins year of implementation and expansion of greenhouses: 2007 area / cost greenhouses and containers: 300m ² / 50 000 € ht duration of studies / work duration: 2 months / 1 month specific materials used: galvanized steel structure and polycarbonate cladding

  • Vous avez les bouteilles vides?

    Servais

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,049 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine