patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france

AVA meticulously restores Grande Dune du Pilat visitor center

 

The refurbishment of the Grande Dune du Pilat visitor center aligns with its new Grand Site de France status, aiming to enhance visitor experience while preserving the landscape and architectural heritage of this protected site. The project by Aldebert Verdier Architectes / AVA focused on improving accessibility and visitor flow, respecting the existing huts and extensions.

 

The design team prioritized the use of existing and bio-sourced materials, integrating local resources to ensure a natural fit within the environment. The Dune du Pilat, a powerful yet fragile natural monument, demanded high standards for conservation and public reception, aligning with sustainable development principles.

 

The restoration project aimed to upgrade existing huts and develop administrative, reception, educational, and commercial functions. Improvements also included better visitor flow and enhanced accessibility for persons with reduced mobility (PRM). The project sought minimal disturbance to the surroundings, preserving the harmony of the natural monument.

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
all images by Agnès Clotis

 

 

revitalization introduces a modern, sustainable design approach

 

Key design strategies followed by Aldebert Verdier Architectes / AVA involved understanding and reusing the existing structures, and proposing extensions that harmonize with the current architecture. The relationship between exterior and interior spaces was strengthened through new passages within the former structures. The redesigned village is now organized around a network of squares, connected by uniform paving, and featuring boutiques housed in the old wooden buildings.

 

The use of wood, a primary material in the existing huts, was continued, with materials from demolished huts repurposed. Additionally, local and bio-sourced materials such as compressed raw earth walls and innovative materials like concrete made from oyster shells from the Bay of Arcachon were incorporated into the project.

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
uniform wooden paving connects the squares between the huts, dotted with boutiques housed in old buildings

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
bio-sourced materials were used, including compressed raw earth walls and concrete made from oyster shells

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
key design strategies involved reusing existing structures and proposing harmonious extensions

refurbishment-grande-dune-du-pilat-visitor-center-france-ava-designboom-1800-2

the relationship between exterior and interior spaces was strengthened through new passages

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
the redesigned village by Aldebert Verdier Architectes / AVA  is organized around a network of squares

refurbishment-grande-dune-du-pilat-visitor-center-france-ava-designboom-1800-3

the project aims to enhance visitor experience while preserving the landscape and architectural heritage

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
existing and bio-sourced materials were prioritized to ensure a natural fit within the environment

patterned repurposed timber panels clad grande dune du pilat visitor center's huts in france
the restoration aimed to upgrade existing huts, improving visitor flow and enhancing accessibility

 

project info:

 

name: Refurbishment of the Grande Dune du Pilat visitor center
architect: Aldebert Verdier Architectes / AVA | @ava_architectes

location: Grande Dune du Pilat, France

photography: Agnès Clotis | @agnesclotis

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5