paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen
 
paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen
may 02, 2012

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen

‘inspiration centre’ by paul de ruiter architects, grevelingen, the netherlands all images courtesy of paul de ruiter architects

dutch practice paul de ruiter architects, has designed the winning competition proposal for the ‘inspiration centre’ to be constructed in grevelingen, the netherlands. situated within a coastal nature reserve near the north sea, this project will introduce a recreational element to the landscape. currently an enclosed inlet and the largest tide-less salt water lake in europe, lake grevelingen must be reconnected to the ocean to introduce water flow, reviving the flora and fauna of the area. the structure will be positioned at the midpoint of brouwer’s dam which physically separates the two bodies.

a central tower is elevated above two low-profile volumes, creating a place for wind to circulate and introduce daylight into the heart of the building. lifted above the earth or cut into the land, the structure serves as a benchmark for the uneven and changing ground levels resulting from tidal processes. taking a visual aesthetic from the surrounding context, the facades are surfaced with reeds and green roofs.

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen view from elevated bicycle trail

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen exterior

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen transparent enclosure at the base of the tower

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen stairs to climb the tower

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen catwalk crossing the tower void

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen illuminated at night

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen model

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen model

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen site plan

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen floor plan / level 0

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen floor plan / level 1

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen floor plan / level 2

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen floor plan / level 3

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen section

paul de ruiter architects: inspiration centre in grevelingen exploded axonometric

project info:

client: grevelingen nature reserve and recreation area programme: inspiration centre with restaurant and viewing tower gross floor area: 1,200 m2 architect: paul de ruiter architects design: paul de ruiter in collaboration with chris collaris project team: chris collaris, mariya gyaurova, noud paes, christian quesada van beresteyn, wilko de haan, niels groeneveld, marieke sijm commencement of design: october 2011 commencement of construction: january 2013 completion: september 2013

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,070 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine