paul de ruiter architects: villa v
 
paul de ruiter architects: villa v
jan 01, 2011

paul de ruiter architects: villa v

‘villa v’ by paul de ruiter architects all images courtesy paul de ruiter architects

‘villa v’ by paul de ruiter architects is situated close to bloemendaal, on the edge of the kennemer dunes in the netherlands.

the structure is built into its surrounding landscape, connecting the building’s interior with the outside space. this is a result of the fact that the ground floor of the dwelling is encapsulated within the slope of the hill in which it sits. a green roof covered in moss-sedum further blends the house into the natural environment, making inhabitants of the villa feel as if the home and surrounding landscape are one.

both the north and south façades are made of large glass sliding sections allowing light to flood into the interior from both sides. in the heart of the villa, there is a patio which further enhances illumination throughout the home’s rooms during daylight hours.

‘villa v’ features concrete floors and retailing walls. it has a balanced ventilation system, and is heated and cooled by means of a heat pump. the various woods used in the building’s construction are FSC-certified

paul de ruiter architects: villa v model of ‘villa v’

paul de ruiter architects: villa v model of ‘villa v’

paul de ruiter architects: villa v model of ‘villa v’

paul de ruiter architects: villa v model of ‘villa v’

paul de ruiter architects: villa v interior drawings

paul de ruiter architects: villa v interior drawings

paul de ruiter architects: villa v interior drawings

paul de ruiter architects: villa v site plan

paul de ruiter architects: villa v floor plan / level 0

paul de ruiter architects: villa v floor plan / level 1

paul de ruiter architects: villa v

floor plan / level 2

paul de ruiter architects: villa v section view

paul de ruiter architects: villa v section view

paul de ruiter architects: villa v construction

project info: client: private floor area: 489 m² (including a basement of 154 m²) design: paul de ruiter architects project architect: paul de ruiter in collaboration with chris collaris project team: redmer weijer, harry casey, marek matrtaj, niels groeneveld, marieke sijm. start of design phase: april 2010 start of construction: november 2010 completion: summer of 2011 contractor: scholz groep – ijmuiden

  • Kim,
    I think everybody would be interested in your theory dealing with what an actual human being would live in…

    Xavier
  • As the builder of the project we are very pleased with the design. And if people are interested in developments of the construction they can follow us on: http://www.scholz.nl/bouw/projecten/villa_vermeulen_park_brederode
    We will update text and photo’s of the construction every 2 to 3 weeks.

    Tijs van der Spek Scholz Bouw
  • way to go, chris! respect!

    michael
  • I find this architecture design interesting. Hope they could post the photo of the completed building.
    -[url=http://www.swopper-shop.de/[/url]

    Swopper Stuhl
  • it’s not a passive house. if it’s not a “passive” then it’s not a house at all.

    XXI century
  • Kim I totally disagree. I’d live in this building given half the chance – and don’t find it sterile at all!

    Stuart Ripley
  • Why is it that all the “cool” architecture on this blog is hard, cold, sterile and unlike anything an actual human being would live in?

    Kim Phillips | www.getlucid.net

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,282 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine