paul le quernec: childcare facility in boulay, france
 
paul le quernec: childcare facility in boulay, france
oct 12, 2012

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

‘childcare facility’ by paul le quernec, boulay, france all images © paul le quernec

 

 

 

strasbourg-based architect paul le quernec has sent us images of his two recently completed ‘childcare facilities’ located in boulay and the other fifteen kilometers away in piblange, france. built simultaneously and differing in gross floor area from 350 m2 to 1000m2 the nurseries are based on a uterine concept where the architecture takes into consideration the fragility and need for protection.

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france entrance to foyer

 

 

 

to avoid dead-ends for vehicle circulation the buildings are accessed through a one-way lane which limits parking and decreases the risk of accidents involving pedestrians. the drop-off area is located next to the sidewalk so the parents do not have to cross the street where the entrance is set back from the road and from on coming traffic.

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france dot motif

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france projected roof

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france play area

 

 

 

the undulating exterior follows the interior circulation of the building which is organized around a protected central space where the views are centrifugal and centripetal. at the core of the nursery, a circus tent-like wooden structure expands to a three meter wide vaulted ceiling made of polycarbonate to allow daylight to filter into the facility throughout the entire day.

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france vaulted ceiling

 

 

 

all the mechanical and administrative spaces are located on the north side of the building so the south area is reserved for the children. the playground is shielded from sun or rain with an extended roof. even though the structures are designed with atypical shapes, they were constructed using traditional methods and materials. the façades are made of insulating clay bricks, covered by 20 cm think re-enforced mineral wool, which were then covered with a classic coating and painted according to the dot pattern.

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france play area

 

 

 

the load bearing internal walls are made of reinforced concrete which support the laminated wooden beams which are curved shaped and are mass-produced to decrease the manufacturing cost. a single layer damp-proof membrane covers the roof while perforated plaster boards protect the ceiling improving the acoustical comfort of the space. the under-flooring heating system is finished in linoleum which matches the color of the internal solvent-free ecological paints. the doors and windows are made of wood to reach BBC (low energy-use building) energy performance.

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rounded corners

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france optimal views of the play area from the washroom

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france washroom facility

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france interior curves that lead to washing area

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france (left) hallway (right) bending dividing wall

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france (left) workspace (right) green room

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france staff room

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france undulating exterior

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, francethe building in context

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france overhead canopy

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, franceview of the roof’s timber framework

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france wooden roof structure

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france interior oculus

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france curving wooden beams close the roof

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france single membrane for roof

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france (left) detail of exterior pattern (right) finished wall

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

paul le quernec: childcare facility in boulay, france drawing the design of the facade

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rendering of completed structure

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france roof plan

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france plan

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france section-elevation

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france section-elevation

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rendering

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rendering

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france axonometric diagram of interior spaces

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france ‘nursery’ by paul le quernec, piblange, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france exterior

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france exterior detail of roof

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france panorama of foyer space

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france (left) cubby storage (right) entrance to other spaces

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france play area

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france central skylight

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france construction process

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france roof plan

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france plan

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france section-elevation

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france section-elevation

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rendered section-elevation

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france rendered section-elevation

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france axonometric drawing

 

 

paul le quernec: childcare facility in boulay, france perspective rendering

 

 

project info:

client: communauté de communes du pays boulageois architect: paul le quernec assistant architects: damla oktay, michel grasso, benjamin ringeisen, guillaume jenny engineering firms: hn ingénierie,structural consultant solares bauen, consultant specialized in fluides & environmental consultancy e3 économie, construction economist contractors: muller, wig france, mathis, lorscheider-lorenzini, bonecher, ergenekon, rucho-sippel, smf, ugur deniz, appel, prinz, peintures réunies, keip, houllé, spirk, cuisine pro

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,276 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine