paul le quernec connects nursery in boulay without corridors
 
paul le quernec connects nursery in boulay without corridors paul le quernec connects nursery in boulay without corridors
nov 26, 2013

paul le quernec connects nursery in boulay without corridors

paul le quernec connects nursery in boulay without corridors
photo © 11h45
all images courtesy of paul le quernec architectes

 

 

 

the final stages of a nursery building in boulay, france have been completed by paul le quernec architectes. the childcare facility focuses on the safety and protection of its young occupants, incorporating fluid, curved forms, which almost completely eliminate sharp right angles within the scheme.

 

 


the building’s sweeping forms extend to the surrounding landscaping
photo © 11h45

 

 

 

the design team were able to take advantage of relaxed planning regulations in order to complete the project which features unconventional spatial organization. establishing a well connected and open environment, there are no internal hallways, with the 1000 square meters of floor space arranged around a central volume connecting all areas of the design. this tent-like structure is enclosed with a polycarbonate ceiling, allowing light into the scheme’s interior.

 

 


fluid curved forms limit sharp right angles within the scheme
photo © 11h45

 

 

exterior spaces are oriented to protect children from the sun, while the roof of the structure extends over the playground offering sheltered recreational space which can be used throughout the year. the submerged building is set back from the street, further fostering a feeling of security at the site, while a one-way road system is intended to limit accidents outside the nursery.

 

 

 


exterior spaces are oriented to protect children from the sun
photo © 11h45

 

 

constructed using conventional methods, insulated clay bricks form the skin of the building, before being coated and patterned with a specific motif. internally, double plasterboards are used for partition walls, while the same material has been chosen to line the ceilings, improving acoustic comfort. additionally, underfloor heating is used throughout the project.

 

see designboom’s coverage of paul le quernec’s ‘nursery in boulay’ as it was nearing completion here.

 

 


the building is set back from the street further fostering a feeling of security
photo © 11h45

 

 


a one-way road system is intended to limit accidents outside the nursery
photo © 11h45

 

 


the patterned façades continue internally 
photo © 11h45

 

 


the secluded main entrance to the nursery
photo © 11h45

 

 


the structure’s undulating exterior
photo © 11h45

 

 


the roof extends over the playground offering sheltered recreational space
photo © 11h45

 

 


large openings provide views out of the building
photo © 11h45

 

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,672 subscribers
    - see sample
    - see sample