paul le quernec + michel grasso: nursery in sarreguemines
 
paul le quernec + michel grasso: nursery in sarreguemines paul le quernec + michel grasso: nursery in sarreguemines
oct 18, 2011

paul le quernec + michel grasso: nursery in sarreguemines

‘nursery in sarreguemines’ by paul le quernec and michel grasso in sarreguemines, france all images courtesy paul le quernec and michel grasso image © paul le quernec

 

 

 

strasbourg-based architects paul le quernec and michel grasso have shared with us images of ‘nursery in sarreguemines’,a 1350 m2 facility in north-eastern france. organic in form, the design mimics the structure of a body cell, placing the nursery at the center of the layout as the nucleus, surrounding gardens as the cytoplasm, and a circumscribing wall enclosure as  the membrane.

 

 

street view image © michel grasso

 

 

 

situated on a generous plot that is lined by roads, the design focuses on providing a tranquil setting by landscaping the majority of the grounds as a grassy meadow. a large outdoor play space is generated through a continuous, curvilinear wall that shapes out the boundaries of the facility. the building opens up to the yard in a series of rectangular apertures, directly integrating the exterior with the operations and atmosphere of the interior classrooms.

 

 

one of the outdoor play area next to room image © paul le quernec

 

 

entrance image © paul le quernec

 

catering to both the children and the parents, the design revolves around providing safety and comfort within the building. the nursery is positioned at the heart of the facility, and serves as the central starting point for the rest of the layout. radiating outwards, the collection of enclosed rooms feature curved partitions and walls to continue the language of the organic exterior form. the ceiling is read as an undulating surface that puckers in and out to open up to clerestories and roof lights. at once dramatic and playful, the result is a naturally-illuminated interior that is perceived differently from each vantage point.

 

 

interior view of reception area image © guillaume duret

 

 

individual room image © michel grasso

 

 

circulation space image © michel grasso

 

circular roof light image © michel grasso

 

classroom image © michel grasso

 

image © michel grasso

 

image © michel grasso

 

image © michel grasso

 

 

during construction image © paul le quernec

 

 

image © paul le quernec

 

 

roof and site plan

 

 

axonometric

 

 

floor plan

 

 

section

  • what a trip!! respect!

    michael says:
  • Your texts are always TOO SMALL to read!
    Please use a BIGGER text in your pages.

    CK says:
  • Eeeek! I’m sure this concept sounded great in the design meeting. Am sure it looked great on mood boards. Bet it was a great model in the workshop. The virtual reality fly-through was Oscar winning I imagine.

    Did anyone stop to wonder if this was appropriate as a REAL building for, you know, REAL children? Hideous! And don’t even get me started on those outdoor spaces…

    Jules M says:
  • Jules M is a Puritan.

    Alex says:
  • Waoo !
    But definitely not.

    A big candy floss that will soon make pshhhh…

    artimon says:
  • thanks for the publishing!

    @jules m & artimon: can you tell me more please? why is it inappropriate as a “real building”? why do you think it will soon “make pshhhh”?
    I just need arguments!
    thanks.

    michel grasso says:
  • Nicely photographed.
    I like undulating surfaces but, this is to much puckering for me.
    My kids like the reception area slide with race track for cars.
    Too much pink – needs other colors.
    How do the girls use the urinal?

    Dan says:
  • I like the undulating surfaces on the roof and walls. I am sure this was not cheap to build. It would have been great to put as much emphasis and fun on the floor area for the children for play, retreat areas etc. It all looks a bit hard and sterile at the moment…Pink is fine, it is a calming colour, but I agree the use of other colours would be nice also. I really would like to know how the stripes on the ceiling were done, great look. But the outdoors area for play need adressing, so boring. I am sure you could use your imagination there too. All in all a great approach!

    Andrea says:
  • Thanks!
    For the bathroom: it’s not urinals, it’s conventional toilets, just a lot smaller! So no difference in using it for girls or boys!
    The stripes is made of MDF: one stripe in MDF, one stripe empty,… Just like the underside of a mushroom!
    The use of two pastel colors was a desire on our part. Indeed, we believe that the other colors will be made by the children themselves (their clothes, their designs, their toys…).

    michel grasso says:
  • great ! f***ing genius ! 😉

    anne says:
  • Congratulations to the pair of them. They’ve created a building that gives one pause for thought. The exterior makes me think of how as one of primary school size would be fun if they enabled the roof to be used for a cycle track. Love the roundness. Not a fan of pink, but in this case, the colour is muted and it provides a warm glow, which will be nice in winter. The building suggests fun and I’m sure the kids will have a ball d’-)

    @CK – you want the text larger, hit control + on your keyboard and you’ll get any size you want

    Jetwax says:
  • i hope so! thanks!

    michel grasso says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,664 subscribers
- see sample
- see sample