paul le quernec realizes cultural center in mulhouse, france
 
paul le quernec realizes cultural center in mulhouse, france paul le quernec realizes cultural center in mulhouse, france
oct 22, 2013

paul le quernec realizes cultural center in mulhouse, france

paul le quernec realizes cultural center in mulhouse, france
image © 11h45
all images courtesy of paul le quernec architect

 

 

 

paul le quernec has realized a cultural center in the disadvantaged area of mulhouse, france built on a tight plot whose boundaries could not be negotiated–structures such as apartments, a public square, park, children’s play area and other programmes have already been pre-determined for the remainder of the site. in wanting to avoid simply creating a monolithic building between residential towers, the french architect has employed triangular geometries in the building’s form that have resulted in a faceted volume whose angled lines offer a dynamic structure within this traditional small town between the swiss and german borders.

 

 


the architecture is comprised of triangular geometries
image © 11h45

 

 

 

approaching the site, one is invited by an access point that is vibrantly colored in magenta, that carries over the height of the two floors–the upper level featuring a walk out patio that is protected by a monumental grid overlooking the main piazza in front. the ground floor is made up of two segments that function together or separately. they are aligned with one another at the edges of the plot, and twist upwards to the next storey. programs include a small changing room, a teaching kitchen, desk and box office that allow the center to function as a community hall.

 

 


approach
image © 11h45

 

 

 

the structure is punctuated by square apertures on its exterior that open sight lines providing points of reference from both inside and outside the building. these windows also serve as high-quality illumination on the interior. the cultural center in mulhouse is a bold addition to the rural landscape, offering a new meeting point for the community that serves its social needs.

 

 


the predominantly dark façade is highlighted by structural recesses painted in magenta
image © 11h45

 

 


the second floor walk-out
image © 11h45

 

 


apertures in the façade offer lookout points
image © 11h45

 

 


the entire is emblazoned with bold colors that compliment the dynamic architecture
image © 11h45

 

 


a corridor painted in electric blue
image © 11h45

 

project info:

 

contractor: ville de mulhouse, m2a
project management: paul le quernec (architect), fabrice wianni & benjamin ringeisen (execution),
surface area: 1, 250 sq. m
cost of works: € 2.4 m before taxes
completion: september 2013

  • Not a protective curb in sight and so close to a street! How long before some startled driver crashes their way inside?

    Steve Raglin says:
  • I love the orange, but that guy standing on the handrail is a little bit random… =S

    Leeya says:
  • This would be nice in place of the tianzhoushan teahouse monstrosity! This is an uplifting experience inside an out!
    I love it!

    trimtab21 says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,236 subscribers
- see sample
- see sample