paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam
 

paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam

studio paulien bremmer in collaboration with hootsmans architects have extended the existing educational facilities of the gerrit rietveld academy and the sandberg institute in amsterdam by adding a new building to the two existing volumes. designed as part of a bigger whole, the addition allows for collective functions to be installed on the ground floor and divided evenly among the different buildings, while a series of about ten interior or exterior ‘free spaces’, which do not belong to any department, have no regulations governing their use, and can be reserved by anyone for a certain time, are spread throughout the entire plot.paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdamall images by johannes schwartz and jeroen verrecht

 

 

the new building has been developed upon the gerrit rietveld academy and the sandberg institute’s desire to have all their educational activities under one roof, as well as a new educational direction, and the lack of space in their current location in amsterdam. studio paulien bremmer and hootsmans architects have developed the extension not as a freestanding structure, but as an addition to the two existing volumes, to ensure that as far as possible, the new building will be used in an integrated way. 

 

 

the building’s ground floor has been reorganized to include more public and collective spaces, where students and teachers from the different departments, as well as the bachelor’s and master’s programs, can meet to discuss, display and make work, and exchange ideas. additionally, about ten ‘project spaces’ that have no particular use and do not belong to any department are spread throughout the plot in different kinds and sizes.paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam

 

 

the architects have defined the edge of the site as the boundary of the building, transforming the outdoor space in between building volumes into a part of the collective interior; a place to work, meet, relax and exchange ideas. extra outdoor space is provided on roof of the building, which can be used as a free outside working space strong enough to carry temporary constructions, works and installations.paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam

 

 

paulien bremmer and hootsmans have designed the entire eastern façade of the assembly hall on the ground floor to be able to be slid open, creating an opportunity for the outdoor space to be added to the hall as extended work space. next to the assembly hall, workshops for wood and cad cam are located, while the first floor is one big four-meter-high space, to be used by the sandberg institute, which can be subdivided into workspaces of different sizes. enclosing the film studio, the assembly stair, the library, and the computer space, the spacious basement becomes part of the ground floor through light, sight, and broad stairs, resulting in one big collective landscape.
paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam

paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam paulien bremmer + hootsmans extend rietveld academy & sandberg institute in amsterdam

 

project info:

 

 

name: gerrit rietveld academy and sandberg institute

architect: studio paulien bremmer in collaboration with hootsmans architects

project architect: paulien bremmer

location: amsterdam, the netherlands

client: stichting gerrit rietveld academie

program: 3500m2 education + workshops + interior, 2500m2 terrain, limited relocation of program in 14.000m2 existing building volume

competition + sketch design: fedlev led by paulien bremmer

team: paulien bremmer with maze de boer, luca carboni, sandra stanionite

collaborators: marjan van herpen, joost huyzer, akira negishi, jan willem petersen, luuc sonke, victor verhagen, stephanie willocx

preliminary design – delivery: fedlev led by paulien bremmer in collaboration with hootsmans architectuurbureau

paulien bremmer team: marjan van herpen, joost huyzer, anne dessing, victor van hooff, alexander lefebvre, anastasia pandilovska, milan rikhof, luuc sonke, vincka struben, claudia temperelli

hootsmans architects team: rob hootsmans, daan petri, carlota alvarado, remco bruggink, rené bos, elke demyttenaere, pier helder, victor van hooff, jeroen kreijne, erik van noord,

outside furniture: chris bakker + anne nevandrup

interior sandberg: studio anne dessing

ceramic wall-tiles: caro de jonge

interior library: nils norman icw paulien bremmer | fedlev + hootsmans architectuurbureau

curtain auditorium: anastasia starostenko

project leader sub-projects: femke bijlsma

contractor: bouwbedrijf de nijs

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,084 subscribers
    - see sample
    - see sample