located in são paulo, the latest headquarters for architectural practice PEACH office was designed to preserve and highlight the characteristics of an old house with a contemporary touch. as expressed by the team, with this project, they were able to create a workspace that collaborates with the city and inserts a new form of occupation in a pre-existing building. The interior architecture, with a home atmosphere, provides a greater interaction of the team, stimulating our creativity through the happiness to be in a warm environment, causing our work to flow in a genuine way’. 

 

 

naturally, the place chosen for peach office firstly came through the search of a property where customers, architects, employees and suppliers could easily access. the second premise was create the feeling of being at home: ‘never looking for a conventional corporate office, we wanted a property with identity and advanced age, with a discrete architecture of a certain time so that we could make our architectural insertion part of são paulo’s consolidated urban fabric’. 

 

 

the main facade of is marked by a yellow steel door, crowned by prisms that fit together, creating a small marquise. as described by the team, it is a ‘yellow point inserted in the chaotic and organized landscape, without creating another urban border, but taking part of all the existences around’. meanwhile, the interior of the residence has its masonry maintained but some of it has been peeled some of it to expose the solid brick. on the other hand, the architects recovered the wooden floor and stairs along with its stained glazing made of colorful hammered glass. 

 

 

since it was mandatory to rework the electric system,  the office chose to use apparent circuit and lighting pipes, not only to recreate the interiors but also to facilitate the passage of new wiring without damaging existing masonry. all the lighting was performed with conventional high performance LED reflectors, reinforcing the industrial style and providing indirect and comfortable light to value the rooms without defining their layout. 

 

 

all furniture was designed by PEACH, including the tables that kept people from facing the wall to provide greater communication and interaction. the material used in this case is natural plywood with textured white formica.

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news