have you ever seen a yellow fire station? in the commune of sand in taufers in northern italy, architecture firm pedevilla has completed a golden building distinguished by its color and straight functionality. despite its straightforward form, the project stands out against its alpine landscape to create a new landmark building for its south tyrol region.

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-02
all images © gustav willeit

 

 

as well as its playful character, pedevilla organized the building to accommodate all the programs required to serve its function; a fire station. the central room on the ground floor is the hall for the parking of rescue vehicles and for this reason it is directly connected to the street. other programs include the rooms for control, changing, maintenance, sleeping and equipment; to follow its the expression of color seen on the outside, the interior has also been finished in the mustard yellow shade.

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
redundant ornaments were deliberately omitted by the architects

 

 

the construction and material used are uniform and compact. the bearing structure made of reinforced concrete and the interior finishes making sure the building is flexible for different uses and future expansion. the area, sand in taufers, is known as an energy saving municipality and for this reason, focuses a lot on sustainable politics for environment and climate. with this, the fire station was designed with sustainability in mind.

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
 the compact design is related in size and proportion to the small and fractional residential area in the north and to
the large halls of the southern industrial area

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the ground floor features the vehicle hall that is directly linked to the street

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the hall is set for vehicle care as well as for tube washing

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the yellow theme is continued throughout the interior

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
to guarantee a short distance in case of operation the clothing room is placed on the way from the entry to the
vehicle hall

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the paint was rough-squirted on the envelope

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the main characteristic of this building is his unique and straight functionality

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the alps can be seen in the close distance

pedevilla-architects-fire-station-sand-in-taufers-designboom-03
the building has become the new golden landmark of the municipality of sand in taufers, northern italy

 

 

project info:

 

 

client: municipality sand in taufers
location: sand in taufers / south tyrol
area cubed: 8.800 m³
building costs: 2,6 million euros
project and realization: 2007-2016

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news