recycled steel bars form modular café interior by penda
all images courtesy of penda

 

 

 

in beijing, architecture and design studio penda has completed the interior of a local café using recycled steel bars to serve as modular dividers. commissioned by property developers hongkun, the scheme introduces an area of greenery within the city’s heavily polluted atmosphere – intended to serve as a precedent that will encourage other chinese cities to implement similarly green proposals.

penda home cafes beijing china designboom
the scheme introduces an area of greenery within the city’s heavily polluted atmosphere

 

 

 

the primary design feature is the repetition of upcycled steel bars, painted black and constructed as a grid. this modular system allows the café to be readily reconfigured. the latticed structure allows a variety of different elements to be inserted, with plant boxes, books, and lights occupying the design.

penda home cafes beijing china designboom
the primary design feature is the repetition of upcycled steel bars, painted black and constructed as a grid

 

 

 

many of the scheme’s wooden pots are filled with air purifying and easy-to-grow vegetation such as spider plants, sword fern and marble queen. over time, the plantation will grow across the structural framework, covering the steel with a natural green blanket.

penda home cafes beijing china designboom
the recycled steel bars serve as modular dividers

penda home cafes beijing china designboom
this repeated system allows the café to be readily reconfigured to suit a variety of needs 

penda home cafes beijing china designboom
plant boxes, books, and lights fill the design

penda home cafes beijing china designboom
many of the scheme’s wooden pots are filled with air purifying and easy-to-grow vegetation

penda home cafes beijing china designboom
over time, the plantation will grow along the structural framework

penda home cafes beijing china designboom
an area for study within the café

penda home cafes beijing china designboom
lighting is hung from the latticed ceiling