penda's bauhaus museum proposal features a rotating ground floor
 
penda's bauhaus museum proposal features a rotating ground floor
sep 09, 2015

penda's bauhaus museum proposal features a rotating ground floor

penda’s bauhaus museum proposal features a rotating ground floor
all images courtesy of penda

 

 

 

architecture studio penda has shared images of their competition entry for the new bauhaus museum in dessau, germany. set within a city park, the flexible scheme is configured to react to various needs, while serving as a connecting hub within the community.

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
an aerial rendering of the slender building

 

 

 

the slender building is characterized by two rotating platforms, which allow the structure to open up in an inviting manner. at night, and when the area is not heavily frequented, the museum naturally minimizes the dark and deserted areas of the park by closing up. while the height of the museum responds to the surrounding city blocks, at ground level the scheme seeks to be a dynamic and welcoming sculptural presence.

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
the structure’s height responds to the surrounding city blocks

 

 

 

our aim was to create a museum that connects and interacts with those multiple settings of daily life in dessau in a very direct and responsive way,’ explain the architects. ‘our design for the new bauhaus museum is a fusion of clear geometry and technological elements, that offer a great amount of flexibility and integration to dessau’s city center.’

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
the design is characterized by two rotating platforms at ground level

 

 

 

the museum responds to the region’s seasonal conditions, allowing different configurations depending on the time of year. during summer months, when the area is an active and populated destination, the structure becomes a significant and prominent element within the park. however, when the area is not so busy the museum must still serve as a visible icon in order to attract visitors to its various exhibitions and events.

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
open plan gallery space illuminated from above

 

 

 

all public areas — comprising the lobbies, event spaces, museum store and the café — are situated on the lower levels of the museum in two cuboid volumes. each entity sits on a circular platform rotating around a stable core in its axis, where staircases, elevators and the building’s hardware are located. these two flexible entities are able to rotate around the cores to interact with public life in the park, and adapt to the needs and the demands of its environment.

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
white walls and pale timber finishes are used throughout

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
during winter months, the museum must still serve as a visible icon

penda the flexible bauhaus museum dessau germany designboom
when the area is an active, the structure becomes a the centerpiece of the park

ezgif-431036258

 

drawings

 

project info:

 

name: the new bauhaus museum
type: cultural / museum
location: dessau germany
year: competition finalist (out of 830 participating offices)
size: 4,500 sqm
team: chris precht, dayong sun, xue bai,veit burgbacher, quan he, pengchong li, frank li, jeong hoon kim, yurii suhov

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,328 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine