perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence

studiokama prioritizes thermal comfort over aesthetics

 

Applying core principles of tropical architecture, Studiokama’s J House addresses the spatial constraints of its location in Batangas, Luzon, Philippines. The architectural firm focuses on delivering thermal comfort and weather resilience. Despite the challenges of the project, the design optimizes spatial organization while incorporating solutions such as a perforated adobe facade to manage heat absorption and dissipation. A quatro aguas roof (a roof with four slopes) is installed, folded down on the southwest side to shield the interiors from sunlight. Positioned within a themed subdivision, the project prioritizes functionality over strict adherence to visual guidelines. 

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
all images by Bien Alvarez

 

 

low maintenance materials serve vacation house use

 

The irregularly shaped lot, sloping terrain, and panoramic view of Taal Lake to the southeast posed significant design challenges for Studiokama, addressed through spatial planning and material choices. The residence is divided into three floors. The ground floor houses communal spaces including the dining, kitchen, and living areas. Bedrooms are accommodated on the second floor, while service areas are located in the basement, accessible through a curved driveway. Given its status as a vacation home, practicality guides the architectural and interior design studios choice of materials for the J House. Adobe and polished concrete, selected for their low maintenance requirements, are complemented by wooden accents in the furniture. The bottom volume of the residence is clad in adobe, while the top half is made of concrete. This creates an introverted form that ensures privacy while allowing for sight lines and airflow. 

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
the adobe wall absorbs heat during the day

 

 

J house design features heat-absorbing adobe wall

 

Functionality precedes the design, ensuring that J House remains comfortable in its tropical setting. A distinctive architectural gesture involves orienting the 12-meter pool along the southwest perimeter, serving as a key element for inducing cross-ventilation and regulating temperature. A perforated adobe wall absorbs heat and dissipates it through the pool during the evenings. Steel grill floors are installed on the basement and second level to allow rising hot air to pass through, effectively reducing heat buildup within the house. Floor-to-ceiling glass doors and windows wrap around the rear elevations of the J House, offering various views of Taal Lake for residents to enjoy from any spot indoors.

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
the project prioritizes functionality over strict adherence to visual guidelines

 

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
the southwest wall is defined by voids and perforations

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
steel floor grills manage ventilation throughout different levels

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
practicality guides the studio‘s choice of materials

perforated-adobe-stone-wall-heat-filipino-residence-designboom-1800-01

the bottom volume of the residence is clad in adobe

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
adobe and polished concrete are selected for their low maintenance requirements

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
wooden accents in the furniture complement the materials used

perforated adobe wall absorbs tropical heat to protect filipino residence
Floor-to-ceiling glass doors and windows wrap around the rear elevations of the J House

perforated-adobe-stone-wall-heat-filipino-residence-designboom-1800-02

the residence offers panoramic views of Taal Lake

 

 

1/5
the 12-meter pool induces cross-ventilation and regulates temperature
the 12-meter pool induces cross-ventilation and regulates temperature
service areas are located in the basement
service areas are located in the basement
the massing model is used to manage degrees of privacy | image by studiokama
the massing model is used to manage degrees of privacy | image by studiokama
massing model showing composition of upper and lower sections | image by studiokama
massing model showing composition of upper and lower sections | image by studiokama
massing model | image by studiokama
massing model | image by studiokama

project info:

 

name: J House
location: Batangas, Luzon, Philippines
designer: Studiokama | @studiokama_
photographer: Bien Alvarez | @bien_alvarez

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

architecture in the philippines (24)

facades (252)

residential architecture and interiors (3902)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5