located in rio de janeiro, ‘anibal building’ by bernardes arquitetura is an office block clad in a multilayered façade. the outer layer consists of a perforated aluminum surface that covers the upper work floors, followed by landscaping and soundproof windows. this construction serves as a filter for light and sound, while during the night, when the interior is illuminated, it transforms into a translucent screen.perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazil

image © leonardo finotti

 

 

to ensure adequate lighting for the interior, bernardes arquitetura clad the library area in a series of glazed floors that function as a large-scale skylight. glass partitions and floors utilize this space as a lighting pit, which distributes daylight across all levels while filtering out unwanted radiation.perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazil

image © leonardo finotti

 

the four-story structure houses the headquarters of three companies, so each one occupies its own open-plan floor, while the ground floor and roof are spaces shared by all users. ‘open plans were made possible by the use of ribbed concrete slabs supported by peripheral columns. building installations and vertical circulation are located around the perimeter of the building,’ notes the team at bernardes arquitetura.perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

perforated metal façade decorates bernardes arquitetura's office block in brazilimage © leonardo finotti

 

 

project info:

 

name: anibal building

architect: bernardes arquitetura

interior design: claudia moreira salles

team: thiago bernardes, camila tariki, francisco abreu, daniel vannucchi, fabiana porto, victor campos, gabriela di toma, antonia bernardes, caroline premoli, fernanda lopes, luiza landim

landscape architecture: daniela infante

lighting design: studio iluz

acoustics: roberto thompson motta

air conditioning: frioterm

visual communication: 6D

construction company: são bento

detection: proline

electrical and hydraulic installations: efficienta

structural design: abilitá

foundations: costa santos

facades: tecnosystem

woodwork: cap maison marcenaria; grifel marcenaria; lamps: lumini, erco, foscarini

sanitary fixtures: toto brasil, deca e metal bagno

glass: tecnosystem

ceiling: owa (work spaces), carpinta (wet areas)

air conditioning: frioterm

metal structure: estrutural jk engenharia

window frame: panoramah

location: rio de janeiro, brazil

total floor area: 1020 sqm (10,979 sqft)

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissionsfeature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina petridou | designboom