peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster
 
peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster
jul 29, 2012

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster

’72 logements – roller coaster’ by peripheriques architectes + berranger & vincent architectes, nantes, franceimage © stéphane chalmeauall images courtesy of peripheriques architectes

 

 

 

paris-based peripheriques architectes and berranger & vincent architectes have recently completed ’72 logements – roller coaster’, an apartment block with 72 total units in nantes, france. a U-shaped building wraps a garden, allowing it to receive southern exposure as well as the inside of each of the dwellings. an irregularly  ramped roofline runs across the length of the structure, reaching its pinnacle at the 9th storey at the northern edge and sloping down to the 3rd to minimize to obstruction of daylight to the south and west elevations.

 

pearly-hued lacquered steel panels surface the facades and roof, shading from vibrant colors to grey shades according to luminosity and angles of viewing. wood and metal balconies animate the exterior with interaction between inhabitants. residences may overlookthe courtyard or the street, giving options for views with calm or lively activity.

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster image © stéphane chalmeau

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster image © stéphane chalmeau

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster image © stéphane chalmeau

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster image © stéphane chalmeau

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster image © stéphane chalmeau

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster site plan

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster floor plan / level 2

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster section

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster elevation

 

 

peripheriques architectes + berranger & vincent: roller coaster axonometric

 

 

project info:

architect: peripheriques architectes – anne-francoise jumeau + emmanuelle marin + david trottin project manager: s. truchot, avec e. reiffers, c. porto, x. wang, t. dantec, s. le gallo architects: berranger & vincent architectes – stephanie vincent + jerome berranger project manager: antoine roy BET TCE: IOSIS centre ouest BET acoustique: PEUTZ & associes client: SNI grand ouest establishment program: 72 housing apartments, 2 activity locals area: 6 200m2 SHON (net floor area) location: llot E2, ile de nantes, nantes (44) cost: 6.75 M EUR, not including VAT (value of 01/2009) competition: june 2008 studies: 2008-2009 construction: ongoing hand over: 2012 photos: stephane chalmeau

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine