périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france

périphériques marin + trottin architectes’ designs an office complex in laval city, referencing a traditional caravanserai — a roadside inn, a landmark along the silk road, where travelers would stop to rest. the building includes workspaces set up as sets of rooms and suites that are connected by a pathway surrounding a large patio. the enfilade system and this succession of rooms makes a certain modularity possible, giving the people in the space the choice to link the spaces together. because of the project’s program, the main aim is to give users a place to work with the best conditions of light, circulation, and potential meeting areas.

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the angled corner of the building
all images © luc boegly

 

 

floors were partitioned by 30-50 square meter work rooms. périphériques marin + trottin architectes’ specific design for each facade depended on the sun’s exposure in an effort to maximizes the amount of natural light, but also protect those inside from excessive sunlight. the interplay between shadow and light gives the façade a subtle kinetic appearance. as the sky changes throughout the day, the exterior perception of the building is transformed as well.

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the facade’s patterns welcomes visitors into the entryway

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
staircases connect floors together by crossing the patio 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the pleasant and porous circulation around the patio 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
on the third floor, a large terrace with flowerbeds and unobstructed view over laval city 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the open and welcoming entrance area 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the ‘enfilade’ system forms a succession of rooms connected together 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
a large and luminous meeting room on the third floor 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the light filtering system allows transparency and a certain modularity

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the subtle kinetic effect of the exterior facade 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
the perforated, bronze and silver colored metallic structure 

périphériques marin+trottin architectes shapes space with sunlight for offices in laval, france
a new landmark for a new neighborhood 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lindsay duddy | designboom

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine