immersed into its tropical setting in são paulo, brazil, perkins + will was given the task of designing a new residence located at alto de pinheiros, a traditional neighborhood of the city. the site itself is 1,000 square meters and was bought especially for the construction of the house. about 50% of the plot is occupied by a generous garden, including a characteristic tree.


all images © nelson kon

 

 

the challenge of the project was for perkins + will to seamlessly integrate the verdant greenery into the lives and architecture of the residents. the tree became the protagonist of the project, driving the resulting design. located on the eastern corner of the site, the tree was three-dimensionally digitized, allowing the architects to define the constructive guidelines without damaging its roots.

 

 

the common living spaces are positioned underneath a timber waffle ceiling that establishes a line of sight in the room. the expansive living, dining, common areas and kitchen are enveloped by stone walls and integrated with the surrounding greenery. these areas covered by a structural wood grid (developed with the well-known brazilian engineer hélio olga) are connected to the backyard garden featuring a pool and linked to the street. the design of this timber ceiling was developed using a three-dimensional mapping technique and enabled the grid heights to be carefully calculated to reduce impact on the landscape.


the larger opening has been made to enable the tree to grow through


the common areas are fully open


a dynamic sequence of spaces were established throughout the expansive dwelling


every room somehow integrates greenery


the house is built on a hectare of land bought especially for the construction of the home


stone walls have been used


the timber ceiling was developed using a three-dimensional mapping technique


the front façade of the house

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news