personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps
 
personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps
jul 17, 2011

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps

‘shelter in the swiss alps’ by personeni raffaele schärer architectes image © tonatiuh ambrosetti

 

 

 

located in the swiss alps, in the herens district, at an altitude of 1850 meters is ‘shelter in the swiss alps’, by lausanne-based practice personeni raffaele schärer architectes. the vacation home, which was previously used as a shelter for livestock, was recently restored and retrofitted to accommodate the needs of the young family now occupying it.

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps the fireplace provides heating for the cabinimage © tonatiuh ambrosetti

 

 

 

very popular in switzerland, the transformation reveals several simultaneous realities of preservation and modernization. derived from the desire to retain the individual characteristics of the building, the design features an outward appearance virtually devoid of any contemporary life. the new roof and foundation are reminiscent of traditional swiss aesthetics, camouflaging the updated components with the original ones.  

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps living room and dining room image © personeni raffaele schärer architectes

 

 

 

on the inside, the unsurpassed view is the only piece of decoration. an expansive window flanks the mountain-facing facade, directly linking the cabin to the alps. the rest of the home is left bare and neutral, the white walls and sanded concrete floor secondary to the framed scene.

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps cantilevered stairs image © tonatiuh ambrosetti

 

 

 

solar panels provide a sufficient amount of electricity to the unit, which is heated through a fireplace in the living room. wooden shutters – cut from the existing logs – replace traditional window coverings, and enclose the unit during the occupant’s absence.

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps wood shutters close over windows on the second floorimage © tonatiuh ambrosetti

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps storage on second floorimage © tonatiuh ambrosetti

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps the original wood beams sit on top of a new stone-clad foundationimage © tonatiuh ambrosetti

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps in context image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps original structure image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps the beams were salvaged and reapplied in the exact same way on top of the new foundation image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps new foundation image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps construction on the inside of the house image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps rebuilding the roof image © personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps site plan image courtesy personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps floor plan / level 0 image courtesy personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps floor plan / level 1 image courtesy personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps section image courtesy personeni raffaele schärer architectes

personeni raffaele schärer architects: shelter in the swiss alps section image courtesy personeni raffaele schärer architectes

  • -SORRY I MEANT WOODEN NOT SOODEN

    juliano
  • meditative detailing and integrated- i could sit
    here for hours.
    although i couldn’t help but chuckle at the initial description as “outward appearance virtually devoid of any contemporary life” . . .
    when the first thing that caught my eye in the first photo was the modernist railing through the front window. was it a reflection of its neighbor or the
    opaqueness of the text?

    osmosis8
  • Beautiful home in an beautiful place … but the deer head is horrible!!!

    Dario
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,949 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine