peter haimerl tilts stone-clad concert hall in blaibach, germany
photo © edward beierle
all images courtesy of peter haimerl architektur

 

 

 

as part of an urban redevelopment project aimed at revitalizing the center of blaibach, germany, architect peter haimerl has designed the town’s concert hall as a stone clad rectangular volume, which emerges from the ground with an inclined orientation. the building’s tilt produces the slope necessary for the auditorium’s seating, while also creating the building’s main entry from the adjacent public square. inside, the hall’s surfaces are made of overlapping pre-cast concrete panels, whose composition conceals the lighting and regulates acoustical qualities of the space.

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

from the exterior, the concert hall reads as a stone-clad rectangular volume, angled at an inclined orientation
photo © edward beierle

 

 

 

when entering the building from blaibach’s new village square, guests descend down a staircase beneath the angled volume, to reach a wood-clad foyer containing access to functional areas such as the wardrobe, bathrooms, and bar. the space circulates around the tilted volume, leading to the inner concert hall.

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

the building’s main entry is accessed by a stair descending beneath the tilted mass
photos © edward beierle

 

 

 

inside the hall, a series of angular layers overlap with an orientation to the stage below. LED bulbs are discretely integrated within the walls and ceiling, to produce gradients of indirect light across the unfinished and variably-textured concrete surfaces. the auditorium’s seating is intended to be visually transparent and seemingly floating, composed of steel wire chairs supported by slender fins beneath. the space’s stage has been designed for the particular conditions of musical performances, as opposed to being flexible for multifunctional purposes.

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

the hall’s surfaces are made of overlapping pre-cast concrete panels
photo © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

LED bulbs are discretely integrated within the walls and ceiling, to produce gradients of indirect light
photo © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

photo © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

seating is intended to be visually transparent, composed of steel wire chairs supported by slender fins beneath
photos © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

photos © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

the subterranean foyer area
photos © edward beierle

peter haimerl konzerthaus blaibach germany designboom

the space and stage have been designed for the particular conditions of musical performances
photo © edward beierle