pezo von ellrichshausen embeds concrete 'loba house' into the terrain of coastal chile
 

pezo von ellrichshausen embeds concrete 'loba house' into the terrain of coastal chile

in coastal chile, pezo von ellrichshausen has completed a concrete structure described as ‘more than a hut but less than a house’. embedded into the terrain, the opaque ‘loba house’ faces a sea lion reserve on the pacific ocean. in developing the project, the design team played with perceptions of proportion to create a monolithic object with an ambiguous scale. ‘in its under dimensioned thickness, in its narrow and tall proportion, the building could be read as an inhabited wall that runs perpendicular to the natural topography,’ say the architects.

pezo von ellrichshausen loba house
all images by pezo von ellrichshausen

 

 

according to pezo von ellrichshausen, the height of this ‘inhabited wall’ is determined by two lines: a continuous horizon, and a stepped sequence of six platforms that descend towards the sea. the roof terrace serves as an extension of the landscape, while internally, a single cavernous room is interrupted by three massive concrete columns and two bridges. beds are located on the upper of the six platforms, with low ceilings, while sofas or tables are found on the lower levels.

pezo von ellrichshausen loba house
the structure is described as being ‘more than a hut but less than a house’

 

 

carefully positioned openings are found on both sides of the long volume, with overhead skylights also designed to naturally illuminate specified parts of the interior. a corner aperture, articulated around a round pillar, is the only window with unframed glass flushed to the outer concrete surface. externally, on the accessible roof terrace, a stepped geometric structure provides a place to sit and watch the sunset, elevated above the landscape.

pezo von ellrichshausen loba house
the residence is embedded into the terrain

pezo von ellrichshausen loba house
a corner window is articulated around a round pillar

pezo von ellrichshausen loba house
a single cavernous room is interrupted by three massive concrete columns

pezo von ellrichshausen loba house
sofas and seating will be positioned at the lower levels

pezo von ellrichshausen loba house
a stepped geometric structure provides a place to sit and watch the sunset

pezo von ellrichshausen loba house
‘loba house’ faces a sea lion reserve on the pacific ocean

pezo von ellrichshausen loba house
the building can be read as an inhabited wall that runs perpendicular to the natural topography

pezo von ellrichshausen loba house
the design team played with perceptions of proportion to create a monolithic object

 

 

project info:

 

name: loba house
location: coliumo peninsula, tome, VIII region, chile
client: marcelo sanchez, janis hananias
architects: mauricio pezo, sofia von ellrichshausen
collaborators: diego perez, thomas sommerauer, teresa freire, beatrice pedroti, wiktor gago
builder: carvajal & cabrer
structure: peter dechent
consultants: marcelo valenzuela, daniel garrido
plot surface: 1,000 sqm / 10,764 sqf
built surface: 70 sqm / 753 sqf
design date: 2016
construction date: 2017
photography: pezo von ellrichshausen

  • The influence of Adalberto Libera’s “Malaparte House” (Island of Capri, Italy) is very noticeable, especially on the exterior….

    TTMM
  • I see hints of Mallaparte on the exterior

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,424 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine