philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
 
philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
oct 13, 2013

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin

‘philologische bibliothek’ by norman Foster, berlin, germany
image © felix loechner

 

 

 

german architectural photographer felix loechner has recently completed a photo report on norman foster’s ‘philologische bibliothek’, the latest project of the freie universitat in berlin. the elliptical shape of the exterior form is enhanced by an elegantly gridded steel canopy checkered with panels of varying transparencies that illuminate the interior with a bright evenly diffused glow of natural light.  within the large open space stark white ribbons outline a the various floors containing books and seating areas.  independent from the exterior envelope, the contoured levels respond to the fluid expression of the roof while possessing an aesthetic nature of their own that transitions from areas of circulation to pockets of open space meant for sitting.

 

 

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
individual seats along the perimeter of the floor
image © felix loechner

 

 

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
the scale of the roof is made evident against the seating areas
image © felix loechner

 

 

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
view of the main entrance
image © felix loechner

 

 

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
image © felix loechner

 

 

philologische bibliothek by norman foster leaves its mark in berlin
image © felix loechner

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Brighter is not always the better, even if it seems counter intuitive, too bright an environment reduces the level of comfort when reading or working on a computer.

    Lullylux
  • I like it very much but also admit to feeling a bit queasy while looking at the photos.
    It is interesting to think of the skin or light transferring roof as being a fluorescent ceiling and the entire building is underground.
    Just a thought that transformed the space for me.

    Ron Smith
  • Architects are a strange lot, aren’t they? Go to all that trouble of creating a totally considered aesthetic space… then stick the same old ‘stock’ revolving front door on it. Ahhhh, well, it’ll be stuck up with a few sheets of A4 before you can say ‘potted plants’!:)

    Gerald Peake
  • Hmmm… I don’t know, would I want to hang out there on a rainy day? Probably not….
    Looks cool though, but more suited to a museum of modern art…

    KEGS
  • nice, I would like to see more. This seems to borrow much from the sage gateshead, an earlier F&P project. I thought the sage was a very successful building and I think the diagram and aesthetic have been recycled here into something simpler and more compact.

    dave
  • I Like this, but it makes me feel queasy looking at it!

    SJS
  • Beautiful blend of soft, bright sky and dark ground, so poetic and surreal. Reminds me of “2001 Space Odyssey”

    Ben
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine