planalto house by FCstudio balances perpendicular volumes
 
planalto house by FCstudio balances perpendicular volumes planalto house by FCstudio balances perpendicular volumes
jul 16, 2013

planalto house by FCstudio balances perpendicular volumes

two large perpendicular volumes define the form of the ‘planalto house’ located in sao paulo by brazilian architects FCstudio. the 800sqm building’s functions are divided into rectangular prisms – the upper floor contains the intimate features, while the space underneath acts as a structural support and is used for service and social activities. the front entrance provides access to a 1.80 m wide corridor, located under a large overhang off the main floor.


the 800sqm building’s functions are divided into two large perpendicular volumes
all images by nelson kon

 

 

after passing through the service rooms initially, two flexible spaces are revealed: an indoor pavilion and a recreational barbecue zone. above, the top floor sits orthogonally to these areas below – creating a vertical connection between the two. the continuity of this large shape is broken by bays of double height with the stairs, giving a view to the fireplace-room at ground level.


back facade

 

 

reinforcing the idea of independence between the two volumes, metal beams along the edge of the building run parallel to the street, exposing the house’s structural function. the materials used throughout are honest; concrete, wood and steel create a sense of texture and transparency, while at the same time contrast one another.

 
right side facade and concept schemes

 

 

to enhance the form’s floating, weightless appearance, the architects strategically used 200 mm thick concrete slabs, metal I beams and structural pillars. concrete walls divide the spaces, while large sliding glass doors bring the landscape into the house. built for a family, the urban ‘planalto house’ is an exemplary piece of brazilian contemporary architecture.


a garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area


double-height living space


interior view

 
vertical integration between the two volumes


view from the main entrance point


axonometric drawing


elevation drawings


plans

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,661 subscribers
    - see sample
    - see sample