PLASTIK arquitectos’ ‘chavez headquarters’ is developed on a plot located north of aguascalientes, mexico, in front of a wooded stream. the property – 10 x 30 m — has streets on both sides and with two lateral adjoining, while the program is resolved in four levels including a basement. functionally, the project divides the accesses — public by the main street towards the stream and by the secondary street access of personnel –, separating in this way the circulations.


all images by oscar hernandez

 

 

the ‘chavez headquarters’ designed by mexican based firm PLASTIK arquitectos is a tax lawyers agency which requires different areas for the development of its functions and customer service. therefore, the ground floor houses the reception and lobby at triple height, kitchenette, service area, dead file, meeting rooms and parking space. the first level consists of the general director’s office, including a direct staircase to his parking lot and also, a meeting room and a terrace open to the wooded area of ​​the stream. the second level houses the managerial offices and the operative working stations. the materiality of the building is composed of steel, concrete, perforated aluminum sheet panel, glass, natural stones, ceramic floors and wood.


the ground floor houses the reception and lobby at triple height

 

 

to generate a link with the tree-lined stream, PLASTIK has released the visuals from the great hall that communicate all the interior spaces. also, to the exterior terrace that extends outside the building towards the stream by the main west facade. the facade has been designed with a triangular pattern taking as reference the corporate image of the company, in such a way that it had a symbolic and unique character where the base module of the pattern corresponds to the isotype of the organization’s logo, which is included in the central part of the facade.


the materiality of the building is composed of steel, concrete, glass and natural stones

 

 

the triangular pattern of the façade unfolds through the ceiling of the vestibule ending at the top of the main staircase, marking its footprint on the floor and highlighting its location in the interior. in this way PLASTIK generates an entry of overhead light by the subtraction of a part of the triangles located in the slab, getting natural light to reach all the interior spaces. the orientation of the main facade has a solar incidence of 45 degrees west and therefore, part of the triangular facade pattern filters the sun through randomly arranged perforated sheets, the outside view of this sheet conceals the privacy of the offices while users from the inside can see the external view towards the wooded stream located in front of the building


the second level houses the managerial offices and the operative working stations


the facade has been designed with a triangular pattern taking as reference the corporate image of the company

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news