two curved volumes compose PLP architecture’s 50.000 sqm building within the ‘geek community’, a dynamic new intelligent district being developed across an extensive site in chongqing, china. the building’s two volumes curve away from each other without touching, creating four wings that integrate and interact with the surrounding park. nestled between the two forms, a circular atrium filled with light and activity serves as a hub for occupants, accommodating everything from robotic performances to product reveals.PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in chinaall images courtesy of PLP architecture

 

 

PLP architecture’s design is situated in the south district of the ‘geek community’, which has been conceived to house a range of research and development spaces within a smart and collaborative environment formulated around ideas of wellbeing and encounter. the 50.000 sqm building comprises two curved volumes that are fully glazed and clad with shading fins to allow views into and out, while controlling solar gain and offering options for privacy where required. the southern part of the building is taller, establishing a welcoming gesture to greet arrivals into the building, while the northern part is dropped down to optimise views towards nearby historic ruins.PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china

 

 

between the two volumes, a circular atrium composed of stacked rings connects different parts of the building and acts as a gallery and nucleus for creativity across the community. thanks to a system of connected stairs, an internal walking loop climbing through the building from the ground to the roof has been created as an alternate way for colleagues to engage one another. the entire design will be enabled by smart technology, while its construction is based on an environmentally sensitive timber structure and has taken design cues from biophilia. this is coupled with extensive use of natural light, natural ventilation, photovoltaic panels, rainwater collection and ecologically sensitive landscaping to help reduce environmental impact and enhance occupant wellbeing throughout the project.PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china PLP architecture envisions two curved volumes for 'geek community' building in china

 

 

project info:

 

name: geek community

architect: PLP architecture

location: chongqing, china