this dwelling designed by catalan firm PMMT arquitectura is clad with a green ceramic skin that camouflages the building with its verdant surroundings. located in barcelona, ‘TR house’ is a private three-storey property that mediates a complex topography and setting. ‘we had to solve an accentuated slope between the main entrance and the access to the house,’ explain the architects. slopes and ramps establish different relationships between the landscape, the house, and its interiors.

PMMT arquitectura
all images by pedro pegenaute

 

 

PMMT’s design is placed below street level in order to integrate fully with both the landscape and the taller neighboring buildings. internally, a primary axis allows residents to easily access each room, while simultaneously ensuring a visual relationship with the natural environment. a central patio permits daylight to enter and creates a variety of visual perspectives. the lower level contains the ‘day areas’, such as the living and dining room, with bedrooms and corresponding bathrooms, found above. the uppermost storey houses an office, a guest room, and an large pergola-covered terrace.

PMMT arquitectura
a green ceramic skin camouflages the building with its verdant surroundings

 

 

assembled on a stainless steel frame, four different tones of ceramic tiles have been used to mimic the same shades as the surrounding landscape during each season. the system ensures privacy, while guaranteeing natural daylight and ventilation throughout the year. open to the landscape, a large wooden platform allows the living and dining area to be extended externally, under the shade of the trees. the terrace also provides access to the rear of the property.

PMMT arquitectura
the scheme is strategically placed below street level

PMMT arquitectura
the three-storey property mediates a complex topography

PMMT arquitectura
the ceramic tiles are assembled on a stainless steel frame

pmmt-arquitectura-tr-house-barcelona-designboom-02
the cladding guarantees natural daylight and ventilation throughout the year

PMMT arquitectura
four different tones have been used to mimic the shades of the landscape

PMMT arquitectura
an internal patio permits daylight to enter and creates a variety of visual perspectives

PMMT arquitectura
the uppermost storey contains an office and a guest room

PMMT arquitectura
the dining room at grund level

PMMT arquitectura
timber flooring is continued externally

PMMT arquitectura
a large wooden platform allows the living and dining area to be extended externally

PMMT arquitectura
the terrace provides access to the rear of the property

 

 

project info:

 

dates: 2012 – 2015
site: barcelona, catalonia, spain
built area: 506,02 sqm
urbanization area: 995,00 sqm
client: private
architect: PMMT, patricio martinez, maximia torruella

 

PMMT collaborators:
project leaders: alex herráez, joana cornudella, luis gotor
architecture team: sara garcés, maria arau, rita barata, ester badia, carlota laucirica, beatriz cases, laura bosi, lourdes vidal-ribas
structures: bis arquitectes, laia picarín and marta farrús
systems: ARC ingenieria, alberto lopez
quantity surveyor: ricard balañá
photography: pedro pegenaute

 

ceramic façade: flexbrick
façade and wood interiors: font fusters
wood frames: parquets nadal

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save