pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man
 
pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man
oct 06, 2015

pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man


pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man

images courtesy of pneuhaus, alex schneider

 

 

 

once annually, tens of thousands descend upon the black rock desert in nevada, USA. the extreme conditions of the desert are home to the burning man festival, a week long event that is almost incapable of describing. a spectacle to say the least, teams spend the entire off-season preparing the ‘playa’ of black rock city for the following year.

pneuhaus playascape burning man designboom
nets in high tension makes climbing easy

 

 

 

‘playascape’ is a two-tired climbing structure created by north providence, RI-based design collective pneuhaus in collaboration with joe gebbia (co-founder of airbnb) and textile designer carmel snow. the form is made by tensioned netting spread over a series of air-inflated columns. the flexibility of the various forms facilitates interaction between architecture and people that rigid systems cannot. the entirety of ‘playascape’ shifts under the weight of each climber, allowing for implied connections between individuals — it is burning man, after all.

pneuhausdesignboom02
every surface is climbable

 

 

 

the design is an attempt to synthesize both the environment and the radical social conditions of the festival, it is highly utilitarian, but equally playful. columns are unable to escape the tensioned layers, enabling ‘playascape’ to remain a safe structure regardless of its physicality. at the end of the event, the entire structure was broken down quickly. air-units were deflated and packed, along with nets, into the back of a truck. beyond the entertainment value of ‘playascape’, pneuhaus believes that the simplicity and scale of air-generated structures can be highly useful in relief situations, as well as other more permanent scenarios. 

pneuhaus playascape burning man designboom
the structure stands 20′ tall

pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man
access to the top layer is located in the back, and also functions as an impromptu lounge space

pneuhaus playascape burning man designboom
multi-level interactions link the two layers

pneuhausdesignboom05
the middle layer is a comfortable, semi-private space

pneuhaus playascape burning man designboom
organic forms and planes

pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man
base columns 

pneuhaus designs two-tiered playascape for burning man
air-column and netting 

pneuhausdesignboom06
longitudinal section

pneuhaus playascape burning man designboom
ground level plan (left), second level plan (right)

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom

  • interesting – reminds me more than just a little of the Antfarm “House of the Century” which is something I’ve always felt had a direct kinship to BM

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine